Курка і паламар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курка і паламар
чеськ. Slepice a kostelník
Жанр кінокомедія
Режисер Олдржих Липськийd і Jan Strejčekd[1]
У головних
ролях
Власта Буріан, Otomar Korbelářd[1], Jiřina Štěpničkovád[1], Jan Otakar Martind[1], Josef Bekd[1], Vladimír Řepad[1], Bohuš Hradild[1], Eman Fialad[1], Josef Kemrd[1], Bohumil Švarcd[1], Lubomír Lipskýd[1], Vladimír Salačd[1], Richard Strejkad[1], Antonín Šůrad[1], Marie Waltrovád[1], Darja Hajskád[1], Josef Hlinomazd[1], Miloš Willigd[1], Otakar Brousek, Sr.d[1], Hermína Vojtovád[1], Marie Ježkovád[1], František Miroslav Doubravad[1], Bohumil Machníkd[1], Ota Motyčkad[1], Jaroslava Panenkovád[1], Otto Čermákd[1], Jirina Bila-Strechovád[1], Q101048983?[1], Hynek Němecd[1], Karel Hovorka st.d[1], Václav Švecd[1] і Stanislava Seimlovád[1]
Оператор Ян Ротd
Композитор Ян Капрd
Кінокомпанія Чехословацьке державне кіно
Тривалість 100 хв
Мова чеська
Країна  Чехословаччина
Рік 1951
IMDb ID 0170597

«Курка і паламар»[2] (чеськ. Slepice a kostelník) — чехословацький комедійний художній фільм 1951 року, створений режисером Олдржихом Липським спільно з Яном Стрейчиком. Кінокомедія з ідеологічним підтекстом.

Сюжет[ред. | ред. код]

У селі Лузанки у Моравській Словаччині живуть «прогресивний» селянин Тонек Пукниця та його «відстала від життя» дружина Тереза. Тонек виступає за створення сільськогосподарського кооперативу (колгоспу), а Тереза проти цього. У селі також живе багатий і жадібний кулак Возниця, який ненавидить колгоспний рух. Він хоче чужими руками перешкодити створенню і успішній роботі кооперативу.

Члени кооперативу докладають зусилля для підвищення врожаю, зайняті встановленням нової системи поливу і підготовкою з оранці полів. Кулак Возниця переконує місцевого наївного і жадібного паламаря Кодитека допомогти йому саботувати зусилля селян.

Той починає поширювати листівки, залучаючи до цього сина Тонека Вінка. В кінці фільму все розкривається, Кодитек переконується в перевагах кооперативів, це визнає навіть Тереза. Село весело відзначає свято врожаю…

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аи ČSFD — 2001.
  2. Олдржих Липский // История кинематографа. Архів оригіналу за 10 грудня 2018. Процитовано 9 грудня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]