Курінь «Льви»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Льви» — курінь УПА. Курінний: Рачок Ілля (псевдо «Липей», «Вільха»).

Створення та склад[ред. | ред. код]

Курінь був організований в 1942 році під Львовом в лісах Лопушна, Селиська, Поляна. Організували його Рачок Ілля («Вільха»), який став курінним, та Вовк Григорій («Вихор»), який став курінним бунчужним.

Курінь складався з чотирьох сотень. Сотенним першої сотні був «Дир», другої — «Дон», третьої — «Черемха», четвертої — «Гамалія». Після вишколу під Львовом та прийняття присяги курінь перейшов у Карпати.[1]

Бойові дії[ред. | ред. код]

Курінь вів бої з польським підпіллям на Холмщині та Любешеві. Після перемир'я курінь перейшов на Волинь.

В м.Колки курінь «Льви» разом з куренями «Різуна» («Скажені») і «Залізняка» («Месники»?) вів бойові дії з ковпаківцями. Ці відділи вигнали ковпаківців з Полісся.

Далі курінь був направлений в м.Берестечко на боротьбу з більшовиками, а разом з куренем «Льви» — ще 8 куренів. Більшовики відступили в Білорусію.

Потім курінь «Льви» разом з куренем «Сіроманці» виганяв більшовиків з Карпат.

Потім разом з куренем «Скажені» - з м.Сколе, де розташовувалась школа кагебістів чисельністю 300 чоловік. Більшовики були змушені відступити до Чехословаччини, Угорщини.

В 1944-1945 роках були кинуті великі сили на відділи УПА і курені розділили на менші групи. В березні 1945 року в одному з боїв у Карпатах було вбито курінного Рачка Іллю («Вільху»), а курінного бунчужного Вовка Григорія направили в СБ Бібрського повіту.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Вовк, Григорій (09.08.1992). Спогади Вовка Григорія про створення та діяльність куреня УПА "Льви" від 09.08.1992 року. avr.org.ua (українська) . Меморіал. Архів оригіналу за 6 вересня 2021. Процитовано 6 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Спогади Вовка Григорія про створення та діяльність куреня УПА "Льви" від 09.08.1992 року // Вовк Григорій. 09.08.1992. Меморіал. - https://avr.org.ua/viewDoc/24115 [Архівовано 6 вересня 2021 у Wayback Machine.]