Кінезіологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія зображень, які представляють дослідження (ліворуч) і практику (праворуч) у галузі академічної кінезіології

Кінезіологія (дав.-гр. κίνησις «рух» + λόγος «знання») — наука про рух людини та інших істот, наукова і практична дисципліна, що вивчає м'язовий рух у всіх його проявах. Застосування кінезіології до людського здоров'я включає зокрема біомеханіку, ортопедію, психологію спорту, методи реабілітації, спорт і вправи.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Наука про механіку рухів людини. Традиційно в Радянському Союзі вона мала назву «біомеханіка» і по цю пору вивчається в спортивних навчальних закладах. У цьому значенні кінезіології викладають на спортивних факультетах і кафедрах по всьому світу. На Заході біомеханіка вважається основною частиною кінезіології, в якій розглядаються не тільки механічні, а й фізіологічні та психологічні основи руху живих істот. Великий внесок в біомеханіку вніс великий радянський психофізіолог і фізіолог Н. А. Бернштейн, його концепція «фізіології рухів» становить теоретичну основу цієї науки.

Кінезіологія допомагає домогтися найбільш раціональних рухів для спортсменів, танцюристів. Кінезіологією в біомеханічному форматі займається така дисципліна, як фізіологія праці.

Кінезіологія використовується в лікувальній фізкультурі: при проведенні кінезіологічного огляду оцінюють рухову активність з урахуванням рухливості суглобів і стану м'язів.[1]

У 1965 році в Массачусетському університеті в Емгерсті був створений перший у Сполучених Штатах Департамент науки про фізичні вправи (тепер називається кінезіологія) під керівництвом дослідників і академіків у галузі фізичних вправ. У 1967 році в Університеті Ватерлоо було відкрито перше в Канаді відділення кінезіології.[2]

Принципи[ред. | ред. код]

Адаптація за допомогою вправ[ред. | ред. код]

Адаптація за допомогою фізичних вправ є ключовим принципом кінезіології, який стосується покращення фізичної форми у спортсменів, а також здоров'я та самопочуття у інших груп населення. Тренування — це простий та усталений спосіб вирішення багатьох рухових порушень або порушень опорно-рухового апарату, зумовлений нейропластичністю мозку[3] та адаптивністю опорно-рухового апарату.[4][5][6] За результатами дослідження, лікувальна фізкультура продемонстрували позитивний вплив на нейромоторний контроль і рухові можливості як у звичайних[7], так і в групах з ураженням опорно-рухового апарату.[8]

Існує багато різних видів вправ, які можна застосувати в кінезіології для спортивних, звичайних та клінічних груп населення. Аеробні вправи допомагають поліпшити серцево-судинну витривалість.[9] Програми анаеробних силових тренувань можуть покращити якість м'язів,[10] збільшити силу,[11] та масу тіла.[12]

Причинами зниження ризику падінь та посилення нервово-м'язового контролю є програми для налагодження балансу.[13] Програми гнучкості можуть збільшити функціональний діапазон рухів і зменшити ризик травм.[14]

В цілому програми тренувань можуть зменшити симптоми депресії,[15] ризик серцево-судинних[16] та метаболічних захворювань,[17]. Крім того, вони можуть сприяти покращенню якості життя,[18] звичок сну,[19] функцій імунної системи,[20] та складу тіла.[21]

Вивчення фізіологічних реакцій на фізичні вправи та їх терапевтичне застосування відоме як фізіологія вправ, що є важливою галуззю досліджень у кінезіології.

Нейропластичність[ред. | ред. код]

Нейропластичність також є ключовим науковим принципом, який використовується в кінезіології для опису того, як рух і зміни в мозку пов'язані. Мозок людини адаптується та набуває нових рухових навичок, заснованих на цьому принципі.[22] Мозок може бути під впливом нових стимулів і переживань, а отже, може вчитися на них і створювати нові нейронні шляхи, що призводить до адаптації мозку. Ці нові адаптації та навички включають як адаптивні, так і дезадаптивні зміни мозку.

Прикладна кінезіологія[ред. | ред. код]

Водночас як кінезіологія займається тілесними проблемами (корекція суглобів, м'язи, дозволені, костери черепа), існує і її психо-орієнтована різноманітність «Єдиний мозок/концепція три в одному»), авторами якої є Г. Стокс, Д. Вайтсайд і К. Келлвей. В рамках прикладної кінезіології передбачається, що коли стрес блокує систему життєзабезпечення організму. Вважається, що прикладна кінезіологія здійснює психокорекцію і дозволяє звільнити організм від старих негативних емоційних «вібрацій». Діагностика проводиться тим же методом м'язового тестування, що і в кінезіології. Робота з пацієнтами ведеться як на свідомому, так і на підсвідомому рівнях.[23][24] Наукову кінезіологію слід відрізняти від напрямків альтернативної медицини: «прикладної кінезіології» (англ. Applied kinesiology), «навчальної кінезіології» (англ. Edu-K) та інших. Також створені навчання з кінезіології «Дотик до здоров'я» («Touch for Health»). Наукова обґрунтованість цих дисциплін не доведена, або повністю відсутня.

Різноманітні види прикладної кінезіології поєднані з психокоррекцією та тілесно-орієнтованою психотерапією. Їх розвивали учні та послідовники Джорджа Гудхарта.

Енергетична кінезіологія[ред. | ред. код]

Енергетична кінезіологія — це вчення про рухи м'язів. Скориставшись м'язовим тестуванням, спеціаліст-кінезіолог може виявити, а потім усунути наслідки травм і стресів.

М'язове тестування — це мова, за допомогою якого можна отримати доступ до підсвідомості людини.

З допомогою кінезіології можна:

  • зняти гострий стрес;
  • повернути людині самовпевненість, підтримати його авторитет;
  • вибрати оптимальну для вас професію;
  • вирішити проблеми спілкування всередині сім'ї, між подружжям, дітьми і зі старшим поколінням;
  • вирішити конфлікти на роботі;
  • позбутися від комплексів у спілкуванні з протилежною статтю;
  • з'ясувати причини хронічної втоми, депресії, безсоння, плаксивості, апатії;
  • вирішити давні проблеми зі здоров'ям, хронічними захворюваннями;
  • допомогти дітям з навчанням у школі, повернути посидючість, скорегувати поведінку;
  • підібрати індивідуальну дієту, скласти індивідуальний список корисних для здоров'я продуктів.

Кінезіологічні корекції проводяться на фізичному, психологічному та енергетичному рівнях. Поняття «трикутник здоров'я» охоплює відновлення роботи біохімічних процесів через правильне харчування, використання детокс-систем, застосування гомеопатичних засобів тощо.[25]

За допомогою методів кінезіології активується вроджена властивість організму до збалансування, самовідновлення та зцілення. Спеціаліст-кінезіолог може знайти й усунути наслідки травм і стресів людини не тільки тих, які вона сама пережила, але й отриманих від своїх предків. Завдяки енергетичній кінезіології можна позбавитися болю швидко і легко без медикаментів.

Сфера застосування[ред. | ред. код]

Кінезіологи як медичні працівники працюють на різних посадах у цій галузі. Зокрема вони працюють фахівцями з реабілітації в лікарнях, клініках та приватних установах, взаємодіючи з групами населення, які потребують догляду з опорно-руховими, серцевими та неврологічними захворюваннями. Такі лікарі забезпечують реабілітацію осіб, які постраждали на виробництві та в дорожньо-транспортних пригодах. Кінезіологи також працюють як спеціалісти з функціональної оцінки, терапевтами з ЛФК, ергономістами, спеціалістами з повернення до роботи, заввідділами відповідних установ і медичними юридичними оцінювачами.[26] Крім того, кінезіологія застосовується в сферах здоров'я та фітнесу для всіх рівнів спортсменів, але частіше зустрічається при підготовці спортсменів вищих рівнів.

В Канаді[ред. | ред. код]

У Канаді кінезіологія була призначена регульованою медичною професією в Онтаріо.[27] Кінезіологіії було надано право регулювати в провінції Онтаріо влітку 2007 року[28], подібні пропозиції були зроблені для інших провінцій. Коледж кінезіологів Онтаріо досягнув проголошення 1 квітня 2013 року, коли професія «Кінезіолог» стала захищеною законом. У Онтаріо лише члени коледжу можуть називати себе зареєстрованими кінезіологами. Особи, які заробляли ступені в кінезіології, можуть працювати в дослідженнях, фітнес-індустрії, клініках та промислових середовищах.[29] Вони також працюють у сферах серцевої реабілітації, охорони здоров'я та безпеки; лікарнях та довгострокових закладах, центрах охорони здоров'я.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні енергетична кінезіологія представлена організацією «Центр кінезіології Андрія Барабаша/ Енергетична кінезіологія Україна»,[30] що була заснована у 2017 році офіційним представником «Академії прикладної біоневрології» (Австралія) в Україні.[31] Це перший центр практичного вивчення та застосування енергетичної кінезіології. У ньому здійснюється лікування хронічних захворювань, алергій, травм, нервових розладів, інших фізичних захворювань та важких психоемоційних станів методами кінезіологічної корекції організму. Також на базі центру відбувається навчання інструкторів-кінезіологів. Засновник центру Андрій Барабаш є консультантом[32] у напрямку «Позитивна психотерапія WAPP» (Вісбаденська академія психотерапії, Німеччина), спеціалістом по методу розставлення «Enervision».[33][34][35]

Андрій Барабаш[ред. | ред. код]

Андрій Леонідович Барабаш (нар. 12 лютого 1964, м. Харків) — український психолог, психотерапевт, інструктор по кінезіології та прикладній фізіології. Офіційний представник «Академії прикладної біоневрології» (Австралія) в Україні. Керівник «Українського центру енергетичної кінезіології». У 2011 році закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом в Харкові за спеціальністю психологія.[36] Закінчив ряд курсів з кінезіології, фізіології та інших методів терапії. Спеціаліст по методу розставлення «Enervision». Консультант у напрямку «Позитивна психотерапія WAPP» (Вісбаденська академія психотерапії, Німеччина), єдиного визнаного міністерством освіти курсу психотерапії в Україні.[37] Офіційний та єдиний представник «Академії прикладної біоневрології» (Австралія) в Україні.

Технології в кінезіології[ред. | ред. код]

Технологія фіксації рухів може застосовуватися для вимірювання рухів людини, а отже, і для кінезіології. Історично, в лабораторіях фіксації руху записували дані високої точності. Хоча ці системи є точними та надійними, вони можуть призводити до високих капітальних та експлуатаційних витрат. Сучасні системи збільшили доступність технології mocap.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ачкасов, Е. Е. Кинезиотерапия при боли в спине / Е. Е. Ачкасов, Г. Н. Задорина, И. А. Ламкова [та ін.] ; ФГАОУВО «Первый Московский государственный медицинский университет им. И.М. Сеченова» (Сеченовский Университет) Минздрава России // Неврология, нейропсихиатрия, психосоматика : журн. — 2019. — № 11 (Прил. 2). — С. 33–39. — ISSN 2310-1342.
  2. Moore, William Howard (2015-04). Colson, Charles Wendell (16 October 1931–21 April 2012). American National Biography Online. Oxford University Press. Процитовано 10 лютого 2022.
  3. Forrester, LW; Wheaton, LA; Luft, AR (2008). Exercise-mediated locomotor recovery and lower-limb neuroplasticity after stroke. Journal of Rehabilitation Research and Development. 45 (2): 205—20. doi:10.1682/jrrd.2007.02.0034. PMID 18566939.
  4. Dalgas, U; Stenager, E; Lund, C; Rasmussen, C; Petersen, T; Sørensen, H; Ingemann-Hansen, T; Overgaard, K (July 2013). Neural drive increases following resistance training in patients with multiple sclerosis. Journal of Neurology. 260 (7): 1822—32. doi:10.1007/s00415-013-6884-4. PMID 23483214. S2CID 848583.
  5. Staron, RS; Karapondo, DL; Kraemer, WJ; Fry, AC; Gordon, SE; Falkel, JE; Hagerman, FC; Hikida, RS (March 1994). Skeletal muscle adaptations during early phase of heavy-resistance training in men and women. Journal of Applied Physiology. 76 (3): 1247—55. doi:10.1152/jappl.1994.76.3.1247. PMID 8005869.
  6. Folland, JP; Williams, AG (2007). The adaptations to strength training : morphological and neurological contributions to increased strength. Sports Medicine. 37 (2): 145—68. doi:10.2165/00007256-200737020-00004. PMID 17241104. S2CID 9070800.
  7. Roig, M; Skriver, K; Lundbye-Jensen, J; Kiens, B; Nielsen, JB (2012). A single bout of exercise improves motor memory. PLOS ONE. 7 (9): e44594. Bibcode:2012PLoSO...744594R. doi:10.1371/journal.pone.0044594. PMC 3433433. PMID 22973462.
  8. Roig, M; Skriver, K; Lundbye-Jensen, J; Kiens, B; Nielsen, JB (2012). A single bout of exercise improves motor memory. PLOS ONE. 7 (9): e44594. Bibcode:2012PLoSO...744594R. doi:10.1371/journal.pone.0044594. PMC 3433433. PMID 22973462.
  9. Schjerve, IE; Tyldum, GA; Tjønna, AE; Stølen, T; Loennechen, JP; Hansen, HE; Haram, PM; Heinrich, G; Bye, A; Najjar, SM; Smith, GL; Slørdahl, SA; Kemi, OJ; Wisløff, U (November 2008). Both aerobic endurance and strength training programmes improve cardiovascular health in obese adults. Clinical Science. 115 (9): 283—93. doi:10.1042/CS20070332. PMID 18338980. S2CID 1201555.
  10. Staron, RS; Karapondo, DL; Kraemer, WJ; Fry, AC; Gordon, SE; Falkel, JE; Hagerman, FC; Hikida, RS (March 1994). Skeletal muscle adaptations during early phase of heavy-resistance training in men and women. Journal of Applied Physiology. 76 (3): 1247—55. doi:10.1152/jappl.1994.76.3.1247. PMID 8005869.
  11. Jozsi, AC; Campbell, WW; Joseph, L; Davey, SL; Evans, WJ (November 1999). Changes in power with resistance training in older and younger men and women. The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences. 54 (11): M591—6. doi:10.1093/gerona/54.11.m591. PMID 10619323.
  12. Campbell, WW; Crim, MC; Young, VR; Evans, WJ (August 1994). Increased energy requirements and changes in body composition with resistance training in older adults. The American Journal of Clinical Nutrition. 60 (2): 167—75. doi:10.1093/ajcn/60.2.167. PMID 8030593.
  13. El-Khoury, F; Cassou, B; Charles, MA; Dargent-Molina, P (29 жовтня 2013). The effect of fall prevention exercise programmes on fall induced injuries in community dwelling older adults: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ (Clinical Research Ed.). 347 (20): f6234. doi:10.1136/bmj.f6234. PMC 3812467. PMID 24169944.
  14. Hartig, DE; Henderson, JM (Mar–Apr 1999). Increasing hamstring flexibility decreases lower extremity overuse injuries in military basic trainees. The American Journal of Sports Medicine. 27 (2): 173—6. doi:10.1177/03635465990270021001. PMID 10102097. S2CID 26657402.
  15. Brand, S; Gerber, M; Beck, J; Hatzinger, M; Pühse, U; Holsboer-Trachsler, E (February 2010). High exercise levels are related to favorable sleep patterns and psychological functioning in adolescents: a comparison of athletes and controls. The Journal of Adolescent Health. 46 (2): 133—41. doi:10.1016/j.jadohealth.2009.06.018. PMID 20113919.
  16. Borghouts, LB; Keizer, HA (January 2000). Exercise and insulin sensitivity: a review. International Journal of Sports Medicine. 21 (1): 1—12. doi:10.1055/s-2000-8847. PMID 10683091.
  17. Tsai, JC; Yang, HY; Wang, WH; Hsieh, MH; Chen, PT; Kao, CC; Kao, PF; Wang, CH; Chan, P (April 2004). The beneficial effect of regular endurance exercise training on blood pressure and quality of life in patients with hypertension. Clinical and Experimental Hypertension (New York, N.Y. : 1993). 26 (3): 255—65. doi:10.1081/ceh-120030234. PMID 15132303. S2CID 24639038.
  18. Tsai, JC; Yang, HY; Wang, WH; Hsieh, MH; Chen, PT; Kao, CC; Kao, PF; Wang, CH; Chan, P (April 2004). The beneficial effect of regular endurance exercise training on blood pressure and quality of life in patients with hypertension. Clinical and Experimental Hypertension (New York, N.Y. : 1993). 26 (3): 255—65. doi:10.1081/ceh-120030234. PMID 15132303. S2CID 24639038.
  19. Brand, S; Gerber, M; Beck, J; Hatzinger, M; Pühse, U; Holsboer-Trachsler, E (February 2010). High exercise levels are related to favorable sleep patterns and psychological functioning in adolescents: a comparison of athletes and controls. The Journal of Adolescent Health. 46 (2): 133—41. doi:10.1016/j.jadohealth.2009.06.018. PMID 20113919.
  20. Nieman, DC (October 1994). Exercise, infection, and immunity. International Journal of Sports Medicine. 15 (Suppl 3): S131—41. doi:10.1055/s-2007-1021128. PMID 7883395.
  21. Zorba, E; Cengiz, T; Karacabey, K (December 2011). Exercise training improves body composition, blood lipid profile and serum insulin levels in obese children. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. 51 (4): 664—9. PMID 22212270.
  22. Ackerman, Courtney E. (25 липня 2018). What is Neuroplasticity? A Psychologist Explains [+14 Exercises]. PositivePsychology.com. Архів оригіналу за 14 січня 2021. Процитовано 4 січня 2021.
  23. Основатели концепции «ТРИ В ОДНОМ» и «ЕДИНЫЙ МОЗГ» - Кинезиология - Школа Галины Борисовны Шереметевой. Семинары, тренинги, книги, духовное развитие. www.sheremeteva.ru. Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  24. История развития кинезиологии. www.psychotherapevticheskaya-kinesiologia.ru. Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  25. Статья - Kinesis - biochemestry, emotions, structure. www.kinesishelp.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2021. Процитовано 29 вересня 2021.
  26. inta, 06 ART6.pdf. dx.doi.org. Процитовано 10 лютого 2022.
  27. Hoffman, S. J. (2008). Shirl J. Hoffman (ред.). Introduction to Kinesiology (вид. 3). Human Kinetics. ISBN 9780736076135. Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  28. Kinesiology Act, 2007, S.O. 2007, c. 10, Sched. O. E-laws.gov.on.ca. 4 червня 2007. Архів оригіналу за 11 червня 2009. Процитовано 25 липня 2009.
  29. CKA - Canadian Kinesiology Alliance - Alliance Canadienne de Kinésiologie. Cka.ca. Архів оригіналу за 18 березня 2009. Процитовано 25 липня 2009.
  30. Реактор, компания. Центр кинезиологии Андрея Барабаша, Киев. www.trn.ua (рос.). Архів оригіналу за 18 серпня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  31. Відкрита зустріч – демонстрація методу енергетичної кінезіології. Варіанти (укр.). Архів оригіналу за 18 серпня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  32. Андрей Барабаш | Психотерапевт, Консультанты, Красота и здоровье — Портал WEBSMART.center. websmart.center (рос.). Архів оригіналу за 18 серпня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  33. Відкрита зустріч – демонстрація методу енергетичної кінезіології. Варіанти (укр.). Архів оригіналу за 18 серпня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  34. Андрей Барабаш (ru-RU) . Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 24 вересня 2021.
  35. Андрей Барабаш (Харьков) — тренер, консультант — отзывы, контакты, расписание тренингов — Самопознание.ру. samopoznanie.ru. Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  36. Андрей Барабаш, Харьков. Поиск информации (рос.). Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  37. Андрей Барабаш | Психотерапевт, Консультанты, Красота и здоровье — Портал WEBSMART.center. websmart.center (рос.). Архів оригіналу за 18 серпня 2021. Процитовано 12 січня 2022.