Кішвері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кішвері
Народився 15 століття
Salmasd, Західний Азербайджан, Іран
Помер 16 століття
Тебриз, Іран
Діяльність поет, письменник
Мова творів азербайджанська

Кішвері (азерб. Kişvəri; роки народження та смерті невідомі) — азербайджанський поет XVI століття[1]. Автор ліричних газелей у стилі Алішера Навої, якому присвятив свої вірші.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був наближеним до двору Султана-Якуба в Тебризі, який сам також писав вірші азербайджанською мовою. Поезія Кішвері, який писав рідною[2] азербайджанською мовою, далека від релігійної тематики і вирізняється простотою мови, багатством образотворчих засобів. Творчість Кішвері вплинула на розвиток азербайджанської літератури. Зберігся рукописний диван Кішвері[1].

Рукописи дивану[ред. | ред. код]

1946 року виявлено 154-сторінковий рукопис «Дивану» азербайджанською мовою, що складається переважно з газелей, а також із мухаммас, мураббе, мустазад і тахмісів, написаних чорною і червоною тушшю почерком насталік. Цей рукопис зберігається в Інституті рукописів імені Фізулі Академії наук Азербайджану в Баку. Наприкінці дивану на трьох сторінках уміщено вірш поета «Ташріхіл-бадан» (азерб. Təşrihil-bədən). На останній сторінці є написаний у 1708/09 році вірш на фарсі «Гарібнамей-Сінай». Цей додатковий вірш, що є нехарактерним для творів Кішвері, найімовірніше поетові не належить[3].

Ташкентський рукопис, що зберігається у Фонді рукописів Інституту сходознавства Узбекистану, починається поемою Фізулі «Лейлі і Меджнун», яка завершується на 106-й сторінці. Запис «Лейлі і Меджнуна» в рукописі датують 1781/82 роками. Закінчується диван незакінченим віршем «Ташріхіл-бадан». На кожній сторінці є 13 бейтів. За почерком та структурою ташкентський рукопис дуже близький до бакинського. Слід зазначити, що в цьому рукописі є відсутні в бакинському мухамаси, мураббе і тахміси. У бакинському рукописі є мураббе, мухамаси і тахміси, яких немає в ташкентському. Решта мураббе, мухамаси та тахміси однакові в обох рукописах. Припускають, що основний текст рукопису записано в XVI столітті[3].

Твори[ред. | ред. код]

  • Кишвәринин гейри мәтбу ше'рләриндән, в кн.: Әдәбијјат мәҹмуәси. Низами ад әдәбијјат Институтунун әсәрләри, ҹ. 2, Бакы, 1946, сәһ. 81—88.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Араслы, 1962.
  2. А. Мирахмедов. Гамид Мамедтаги оглы Араслы // Советская тюркология. — Коммунист, 1979. — С. 107.
  3. а б Эйвазова, 1983.

Література[ред. | ред. код]

  • Азәрбајҹан әдәбијјаты тарихи, ҹ. 1, Бакы, 1960, сәһ. 305—08; Араслы Һ., Фүзүли сәләфләриндән — Кишвәри, в кн.: Әдәбијјат мәҹмуәси. Низами ад Әдәбијјат Институтунун әсәрләри, ҹ. 2, Бакы, 1946, сәһ. 34—38.