Кі но Томонорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кі но Томонорі
яп. 紀友則
Народився між 845 і 850
Помер між 904 і 907
Країна Японія
Національність японець
Діяльність автор танка, письменник
Відомий завдяки поет
Знання мов японська
Рід Рід Кі
Батько Кі но Арітомо
Діти 2 сина

Кі но Томонорі (*紀 友則, між 845 і 850 —між 904 і 907) — середньовічний японський поет періоду Хейан. Один з «36 видатних поетів Японії» (Тридцять шість безсмертних поетів).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з аристократичного роду Кі. Син Кі но Арітомо, другого помічника Міністра імператорського двору. Народився між 845 і 850 роками. Здобув гарну освіту в школі чиновників.

У 897 році призначено дзьо (радником) губернатора (камі) провінції Тоса на о.  Сікоку. 898 року призначено помічником креслярів та редакторів в Центральному міністерстві. 904 році стає головним креслярем і редактором. Помер до 907 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Активно брав участь у багатьох поетичних турнірах, десятки його танка пізніше увійшли до офіційних антологій. Томонорі разом з родичем Кі-но Цукінорі та Осікоті но Міцуне та Мібу но Тадаміне розпочав роботу над упорядкування збірки «Кокін вака-сю» (згодом до нього увійшло 45 творів Кі но Томонорі), але помер передчасно[1]. Мав власний авторський збірник «Томонорі-сю»[1].

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Аністратенко, Л.; Бондаренко, І. (2011). Японські поети: Біографічний словник. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго. с. 368.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]