Ландман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Село Ландман
Огляд села Ландман, 2023
Основні дані
Країна Казахстан Казахстан
Область Східно-Казахстанська область
Район Алтайський район
Округ Малєєвський сільський округ
Перша згадка 1895р.
Населення 35 (2021р.) німці, українці, російські
Поштові індекси F42P3P9, (070832)
Назва мешканців Ландманський,

Ландманська, Ландманськi

Координати 49°45′46″ пн. ш. 84°19′49″ сх. д. / 49.76278° пн. ш. 84.3304333° сх. д. / 49.76278; 84.3304333Координати: 49°45′46″ пн. ш. 84°19′49″ сх. д. / 49.76278° пн. ш. 84.3304333° сх. д. / 49.76278; 84.3304333
Карта
Ландман (Казахстан)
Ландман
Ландман

Ландман (Східноказахстанська область)
Ландман
Ландман
Мапа
Вигляд на в'їзд до Ландману, 2024

Ла́ндман (нім. Landmann) — це історичне німецьке поселення, перше згадування про яке датується 1895 роком. (каз. Ландман) — село в Алтайському районі Східно-Казахстанської області Казахстану. Входить до складу Малєєвського сільського округу. Розташований на правому березі річки Березівка біля північно-східної околиці районного центру міста Алтай. Код КАТО — 634833300[1].

Історія[ред. | ред. код]

Село було населене німцями між 1895 і 1916 роками, їх чисельність становила 17 осіб. Відомості про село та його мешканців містяться в різних джерелах даних, включаючи КПСУ ДП РК, ГА ВКО, БД "Жертви політичного терору в СРСР", Центр "Повернені імена" в Нижньому Тагілі та Книгу пам'яті радянських німців-в'язнів Тагіллага.

Сільське господарство та агропромисловий сектор

Одним з ключових напрямків розвитку економіки Ландмана є сільське господарство. Завдяки своєму клімату та родючій землі, село з давніх-давен славиться своїми врожаями овочів і фруктів. Історичні дані свідчать про наявність випробувальних майданчиків (селекційних підприємств), де проводилися експерименти з посадкою овочів і фруктів, що сприяло поліпшенню сільськогосподарських методів і підвищенню врожайності.

Протягом багатьох років основним видом сільського господарства в Ландмані було сільське господарство. На великих полях села вирощували зернові культури. У селі також переважали теплиці, в яких вирощували овочі та фрукти, такі як (огірки, кавуни).

Клуб та інші заклади в селі

У селі був клуб, який відігравав важливу роль у спілкуванні з жителями, проведенні різноманітних заходів та культурних програм. За часів СРСР Клуб був активним центром, де проводилися зустрічі, творчі вечори та інші заходи.

У селі також був продуктовий магазин, який забезпечував місцевих жителів усім необхідним. Цей магазин був важливою торговою точкою, де жителі села могли придбати продукти харчування та предмети першої необхідності.

Крім того, в селі був медичний центр, який забезпечував медичну допомогу жителям. Однак після розпаду радгоспу в 90-х роках ці установи перестали функціонувати.

У Ландмані також функціонувала "Ландманська школа", де навчання проводилося по чотирьох класах. Жителі села в основному працювали в Березівському радгоспі, у відділенні №2.

Крім того, в поселенні був сад, який вирощували (яблука, вишню тощо). Цей факт відображений в історії села через перейменування вулиці Радянської на вулицю Садову, що символізує важливість садівництва та садової культури в історії Ландмана.

Від автобусної зупинки до Стіни пам'яті

Одним з помітних елементів історії села була діюча автобусна зупинка, де раніше проходив рейсовий міський автобус, який забезпечував зв'язок з містом та найближчими населеними пунктами. Це було важливим транспортним засобом для місцевих жителів.

Однак з плином часу, з розвитком транспортної інфраструктури та зміною попиту на послуги громадського транспорту, автобусна зупинка припинилася. Цей момент став важливим етапом в історії села, відзначаючи зміни в житті жителів села та пристосування до нових умов.

Цікаво, що пізніше на місці колишньої автобусної зупинки з'явилася незвичайна ініціатива з боку місцевих жителів. Стіна, яка раніше служила для розміщення автобуса та іншої інформації, перетворилася на "стіну пам'яті". Жителі села почали залишати на ньому свої позначки, вказуючи свої імена, важливі події, місця, пов'язані з їхнім життям та історією села.

Ця стіна стала не просто місцем для повідомлень та заміток, а своєрідним артефактом, що відображає колективну пам'ять та історію Ландмана. Тут кожен запис стає частиною спільної історії, що символізує унікальність і дух цього маленького, але важливого села.

Село до 2013 року було частиною скасованого Березовського сільського округу.

2020-2021р.

У селі побудована (БМС), блокова модульна станція для подачі питної води.

Населення[ред. | ред. код]

(Кількість 1895-1916, 1999, 2009, 2021г.)
1895 1916 1999 2009 2021 Чоловіки 2009 Чоловіки 2021 Жінки 2009 Жінки 2021
17 81 51 35 25 20 26 15

Околиці[ред. | ред. код]

Одним з найбільш захоплюючих аспектів Ландмана є його прекрасні пейзажі. Взимку село перетворюється на справжню казку, де кожен куточок виглядає вирізаним з листівки. Щільні ліси, покриті снігом, створюють дивовижну атмосферу тиші та спокою.

Вид на зимовий ліс, Ландман, 2023 рік.

Ландман також славиться своїми численними стежками. Зимові та особливо літні прогулянки по цих стежках є незабутнім досвідом, щоб насолодитися пишністю навколишньої природи.

Зимовий ліс, Ландман, 2023 рік.

Літній рай в обійсті Природи[ред. | ред. код]

Одним із найзахоплюючих моментів літнього сезону в Ландмані є його неповторний ландшафт. У цей час року село оточується яскравими кольорами квітів та зеленими просторими полями. Буйство різноманітних рослин створює неповторний аромат та атмосферу.

Вид на поле, Ландман, 2024 рік.

Проте, не лише краса квітів робить Ландман привабливим місцем для літнього відпочинку. Село також славиться своїм чистим повітрям і неймовірним спокоєм і тишею, які дозволяють відчути справжнє заспокоєння і спокій.

Ландман, 29 квітня 2024 року.

Прогулянки по мальовничим стежкам та полям Ландмана стають справжнім задоволенням для тих, хто цінує красу природи та бажає насолодитися її тишею та спокоєм. Тут можна не лише насолоджуватися красою навколишнього світу, але й відпочити душею від шуму та суєти міського життя.

Осінній ліс, Ландман, 2023 рік.

Гора Ревнюха[ред. | ред. код]

Назва "Ревнюха" отримала свою назву завдяки особливостям рослинності, яка переважає на її схилах. З часом на горі почало багато рости рослина, відома як ревень. Мешканці села збирали ревень з гори Ревнюха.

Вид на гору "Ревнюха", Ландман, 2024 рік.

Саме через рослинність ревеня на горі, вона і отримала свою незвичайну назву. Назва "Ревнюха" стала символом плодючості цієї місцини, а також свідченням тісного зв'язку людини і природи в цьому регіоні.

Посилання[ред. | ред. код]