Левківка (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левківка
Житомир
Загальна інформація
Країна  Україна
Район Корольовський район
Адмінодиниця Житомир
Поштовий індекс 10025
Головні вулиці вулиця Корольова, вулиця Східна
Транспорт
Трамвай Майдан Перемоги - Льонкомбінат
Мапа

Левківка — місцевість Житомира, у межах Корольовського адміністративного району, на схід від середмістя. Розташовується на берегах річки Мала Путятинка, у районі перетину її з вулицею Корольова.

Назва походить від історичного найменування вулиці обабіч якої розташовується місцевість — Левківської (нинішня Корольова), яка, відповідно, веде до села, колишнього містечка Левків.

Межує Левківка з Кашперівкою на північному заході, із житловим масивом Промавтоматика — на півночі, з Хінчанкою — на сході, з Мікрорайоном Східним — на південному сході, з Путятинкою — на південному заході та Старим Містом на заході.

Забудова характеризується переважанням садиб. Наявні також вільні від забудови території, зокрема землі рекреації.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

В дорадянські часи значними територіями біля річки Малої Путятинки володіла поміщиця Кундіч. Маєток Кундіч знаходився на правому березі річки Мала Путятинка. Пізніше, 1933 року, на бувших володіннях Кундіч закладено Ботанічний сад[1].

У 1930-ті роки землі під назвою «Левківка» передають до Житомирського сільськогосподарського інституту[2]. На базі інституту облаштовують науково-дослідні поля, які існують дотепер.

У грудні 1961 року у місцевості з'являється трамвай — введено в експлуатацію трамвайний маршрут № 5, що з'єднував центр міста із вулицею Левківською (Корольова)[3]. Влаштоване розворотне кільце на розі вулиць Східної та Левківської. З липня 1963 року і дотепер трамвай курсує по вулиці Левківській до льонокомбінату[3].

У 1990-х роках на Левківці зводять новий корпус факультету ветеринарної медицини Житомирського сільськогосподарського інституту[4].

Сучасність[ред. | ред. код]

Транспортне забезпечення[ред. | ред. код]

Місцевість Левківка перетинає із заходу на схід вулиця Корольова, по якій здійснюється трамвайний рух. Вулицю Корольова перетинає вулиця Вітрука - одна із найвагоміших магістралей Корольовського району міста, по якій пролягають як тролейбусні, так і автобусні маршрути.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Навчальні та виховні заклади[ред. | ред. код]

Підприємства, установи та організації[ред. | ред. код]

  • Житомирське трамвайно-тролейбусне управління (ЖТТУ).

Заклади торгівлі[ред. | ред. код]

  • Ринок «Молодіжний».

Рекреаційні зони та пам'ятки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький, Георгій (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія. Том 1. Житомир: Волинь. с. 378, 441. ISBN 966-690-084-X.
  2. Мокрицький, Георгій (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія. Том 1. Житомир: Волинь. с. 379. ISBN 966-690-084-X.
  3. а б Житомир — Схемы изменений трамвайной сети в период 1899—1975 гг. — Фото. transphoto.org (укр.). Архів оригіналу за 12 липня 2021. Процитовано 18 липня 2021.
  4. Ветеринарної медицини — ПОЛІСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. znau.edu.ua. Архів оригіналу за 18 липня 2021. Процитовано 18 липня 2021.
  5. Зоопарк свійських тварин у ЖНАЕУ — ПОЛІСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. znau.edu.ua. Архів оригіналу за 18 липня 2021. Процитовано 18 липня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]