Леся. Мандрівний клубочок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Леся. Мандрівний клубочок ― науково-популярна книга української письменниці Наталки Малетич про життя Лесі Українки для дітей та підлітків.

«Леся. Мандрівний клубочок»
Автор Наталка Малетич
Ілюстрації Маша Фоя
Серія Портрети
Видавництво Портал
Сторінок 152

Сюжет[ред. | ред. код]

У книзі йдеться про життєвий та творчий шлях Лесі Українки, зокрема про її дитинство, стосунки з родиною та характер. Описано вподобання, подорожі та творчі захоплення письменниці. Увагу акцентовано на зображенні Лесі Українки не як відомої авторки, а передусім як людини та юнки. Окрім висвітлення історії життя Лесі, у книзі також схарактеризовано її творчий доробок.

Історія створення[ред. | ред. код]

До авторки звернулося видавництво "Портал" з пропозицією написати книжку про когось із видатних діячів української культури, вона одразу вирішила, що хотіла б написати про Лесю Українку, адже ще школяркою захоплювалася Лесиними драматичними поемами і з великим зацікавленням читала Лесині листи. І саме листи стали визначальними в написанні цієї книжки. Але, звісно ж, і спогади сестер Лесі Українки, її друзів і сучасників.

Леся листувалася дуже багато, то був дуже важливий для неї спосіб комунікувати насамперед з рідними, адже їй часто доводилося їздити на лікування і перебувати поза домом. І саме з листів можна дуже багато дізнатися про поетесу.

Авторка вибирала з них фрагменти, які б могли розповісти дітям і підліткам про реальну Лесю: в якій родині вона зростала, що вона любила робити маленькою, в якому віці написала перший лист, які прізвиська були в неї та в її братів і сестер, як вона навчалася і скільки вивчила мов, хоча не могла відвідувати школу, як вчила молодших сестер грати на фортепіано, як багато мандрувала, як любила плавати, а ще — модно вдягатися і відвідувати європейські театри, з ким дружила і в кого закохувалася.

Всю цю цікаву інформацію оформлено в невеликі текстові блоки для легкого сприйняття.

Дуже красиво книжку проілюструвала Маша Фоя.

Нагороди[ред. | ред. код]

Книга отримала нагороду BookForum Best Book Award 2021 [1] та була відзначена у списку кращої української прози 2021 року ПЕН [2]

Відгуки[ред. | ред. код]

Книга отримала схвальні відгуки, зокрема від Оксани Забужко [3] та Лариси Денисенко [4]. Позитивний відгук на "Леся. Мандрівний клубочок" написала і БараБука [5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 28 BookForum оголосив переможців Best Book Award 2021. bookforum.ua (укр.). Процитовано 7 березня 2024.
  2. Леся Українка та Андрухович: найкращі українські книжки 2021 за версією ПЕН. Українська правда. Життя (укр.). Процитовано 7 березня 2024.
  3. Оксана Забужко: Повну творчу свободу можуть собі дозволити тільки автори, народжені в англомовній культурі — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 22 липня 2021. Процитовано 7 березня 2024.
  4. Читаємо жінок: члени ПЕН радять книжки, написані письменницями. PEN Ukraine (укр.). 8 березня 2021. Процитовано 7 березня 2024.
  5. «Жива» Леся. Простір української дитячої книги (укр.). Процитовано 7 березня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]

"Леся. Мандрівний клубочок" на сайті видавничо-освітнього проекту "Портал"

Джерела[ред. | ред. код]

Малетич Н. Леся. Мандрівний клубочок / Київ : Портал, 2021. 152 с. (Портрети).