Лечі Дудаєв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дудаєв Лечі Бекмурзаєвич
Народження 1961
Грозний, ЧІАРСР, РРФСР, СРСР
Смерть 30 січня 2000 (38 років)
неподалік села Єрмоловка, Грозненський район, Чечня
Національність чеченець
Країна СРСР СРСР
Чеченська Республіка Ічкерія
Приналежність ЗС ЧРІ
Освіта Грозненський нафтовий інститут
Роки служби 19942000
Звання полковник
Командування Спецпідрозділ «Дукі»
Війни / битви Перша російсько-чеченська війна;
Друга російсько-чеченська війна
Відносини Джохар Дудаєв (дядько)

Лечі Бекмурзаєвич Дудаєв (нар. 1961, Грозний, ЧІАРСР, РРФСР, СРСР — пом. 30 січня 2000, Грозненський район, неподалік села Єрмоловка, Чечня) — чеченський військовий і політичний діяч, полковник Збройних сил Ічкерії, командир спецпідрозділу «Дукі», один з мерів Грозного в період існування Чеченської Республіки Ічкерія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1961 році в Грозному в сім'ї Бекмурзи Дудаєва, рідного брата Джохара Дудаєва[1]. Належав до чеченського тайпу Ялхарой.

У 1982 році закінчив середню школу, після закінчення якої вступив на роботу в інженерний відділ ГрозНДІ нафти і газу. Без відриву від виробництва закінчив технікум у місті Орджонікідзе, працював начальником цеху на підприємствах місцевої промисловості Чечено-Інгушетії. Заочно закінчив механічний факультет Грозненського нафтового інституту за спеціальністю «інженер-механік»[2].

Брав участь в обох російсько-чеченських війнах, зокрема в обороні міста при серпневому і другому новорічному штурмах Грозного.

Після обрання Джохара Дудаєва президентом Чеченської Республіки Ічкерія Лечі Дудаєв був його особистим охоронцем. Після його смерті виконувачем обов'язки президента ЧРІ Зелімханом Яндарбієвим в травні 1996 року був призначений мера міста Грозного, перейменованого в тому ж році на Джохар[2].

На початку другої російсько-чеченської війни командував спецпідрозділом «Дукі» збройних сил Ічкерії.

Разом з іншими відомими діячами Ічкерії, такими як Хункар-Паша Ісрапілов і Асланбек Ісмаїлов загинув 30 січня 2000 року[3] (зі іншими даними — 1 лютого[2]) під час прориву з оточення Грозного, підірвавшись на російській міні в районі села Єрмоловка (нині частина села Алхан-Кала) Грозненського району неподалік столиці[4].

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дудаева, Алла (2005). Миллион первый (PDF) (рос.). Екатеринбург: Ультра. Культура. с. 77. ISBN 5-9681-0039-7.
  2. а б в Памяти героя свободной Ичкерии Лечи Дудаева (рос.). Chechenews. 25 січня 2018. Процитовано 14 грудня 2023.
  3. Радуев, Хасин (5 червня 2011). Погиб мэр Грозного Лечи Дудаев. Радио Свобода (рос.). Процитовано 14 грудня 2023.
  4. Факты и подробности о прорыве чеченских воинов из Джохара (Грозного) (рос.). Chechenews. 28 жовтня 2020. Процитовано 14 грудня 2023.