Лоцманська (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоцманська
Загальні дані
Тип односклепінна станція глибокого закладення
Проєктна назва Лоцманська
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Дата відкриття невідома
Пересадка на Дніпро-Лоцманська
Виходи до Лоцманського узвозу
Центрально-Заводська лінія
Велика Діївська
Парус
ТЧ-1 «Діївка»
Покровська
Проспект Свободи
Заводська
Металургів
Метробудівників
Вокзальна
Театральна
Центральна
Історичний музей
Дніпро
Лоцманська
Мандриківська
Площа Перемоги
Проспект Героїв
Сокіл
Запорізька
Тополина
Яснополянська
Авіаторське
Аеропорт

«Ло́цманська» — проєктована станція Центрально-Заводської лінії Дніпровського метрополітену. Інша проєктна назва станції — «Південний вокзал».

Розташування[ред. | ред. код]

Станція розташовуватиметься після станції «Історичний музей», що нині будується, у західній частині історичної місцевості «Мандриківка», в районі залізничного вокзалу Дніпро-Лоцманська.

Майже через відсутність залізничного пасажиропотоку (взимку вокзал обслуговує лише дві пари приміських поїздів, що прямують зі станції Апостолове та жодного поїзда далекого сполучення; влітку ситуація трохи краща), міського транспортного сполучення з вокзалом (до найблищчої зупинки на набережній Перемоги - приблизно 900 м пішки) та низьку щильність житлового фонду (територія навколо вокзалу являє собою складські та господарські приміщення упереміш із нечисленою малоповерховою забудовою), досі тривають дискусії щодо доцільності будови станції метро саме тут.

Задля покращення доступності до цієї станції метро, розглядається спорудження ескалаторного ходу довжиною майже 600 м до вулиці Мандриковської з виходом до багатоповерхівок житлового масиву «Перемога-1». Таким чином місьцяни зможуть дістатися вокзалу, аби пересісти на приміську електричку, трасування якої наразі проєктується.

Також існують варіанти з розташуванням станції лише на вулиці Мандриківській або набережній Перемоги біля зупинки «1-й масив», де пасажиропотік в рази більший. Розгядається також і розгалуження лінії після станції «Історичний музей»: припускають, що розгалужений напрямок через станцію «Лоцманська» буде мати обмежений рух; натомість на іншому розгалуженні (через станції «Дніпро» та «Мандриківська») рух буде звичайним.

Перспективи[ред. | ред. код]

Передбачається, що після цієї станції, лінія прямуватиме на південний схід до інших мікрорайонів житлового масиву «Перемога» через площу Перемоги, що розділяє 3-й та 4-й мікрорайони. [1][2] Напрямки будуть сходитися на станції «Площа Перемоги, якщо оберуть варіант трасування із розгалуженням лінії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дніпровський метрополітен. Перспективи. Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 20 лютого 2022.
  2. «Про бідного метро замовте слово...». Архів оригіналу за 29 жовтня 2011. Процитовано 25 листопада 2018.
Попередня станція .Центрально-Заводська лінія. Наступна станція
«Історичний музей» «Лоцманська» «Площа Перемоги»
(проєкт)