Лумумба (напій)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лумумба
Горячий лумумба з бренді

«Луму́мба» (Lumumba) або «Мертва тітка» (нім. Tote Tante) — напій на основі какао з додаванням алкоголю.

Складається з гарячого або холодного какао, в залежності від цього може називатися Hot Lumumba або Cold Lumumba, але в оригінальному рецепті використовується холодний варіант. У нього додають ром, іноді зверху кладуть збиті вершки. Замість рому в альтернативних рецептах використовують бренді або лікер амаретто. Напій поширений в північній Німеччині і особливо в північній Фрисландії, а також в Нідерландах та Данії (під назвою Tote Aunt). Напій часто подають на різдвяних ярмарках не тільки в Німеччині і Данії, але також в Австрії та Швейцарії[1]. На західному узбережжі Данії та в Німеччині також є схожа суміш - напій з назвою Pharisäer. Німецький Pharisäer або данський farisæer, що означає фарисей - алкогольний кавовий напій, який популярний у регіоні Нордфрисланд в Німеччині. Фарисей - це філіжанка чорної кави, подвійна порція рому і зверху збиті вершки. Зміст рому в напої обговорюється публічно: в 1981 році суд Фленсбургу постановив, що 2 сантилітра (20 мл) рому недостатньо для приготування справжнього Pharisäer [2].

Популярність цей лонг-дринк придбав у 60-і роки XX століття в Західній Німеччині[3].

Невідомо, чому назва напою пов'язане з прізвищем конголезького політика Патріса Лумумби. Також немає відомостей про те, в якій країні він з'явився вперше. Можливо, спочатку напій з'явився в Іспанії, де його спочатку змішували з міцним хересом. Деякі вважають, що він родом з північної землі Шлезвіг-Гольштейн[4]. Через свою назви напій був включений в обговорення щодо перейменування назв напоїв та їжі, що вважаються «расистськими», таких як мавр у сорочці, негритянський поцілунок або циганський шніцель[5] [6].

Назва «Мертва тітка» веде до легенди, пов'язаної з островом Фер. Легенда свідчить, що якась тітка емігрувала до Америки з Феру. Коли вона померла, вона хотіла, щоб її поховали вдома. Але перевезення тіла було занадто дорогим, тому тіло упакували в короб, в якому на Фер відправляли какао [7] [8].

Напій потрапив в кримінальний роман «Тричі мертва тітка» письменника з Гамбурга Крішана Коха (Krischan Koch), трилери якого в основному відбуваються в землі Шлезвіг-Гольштейн, особливо в вигаданому місті Фреденбюль.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Festive season for foodies – Top-ten Christmas market treats. Discover Germany (англ.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 19 вересня 2020.
  2. Lumumba. CocktailBook (рос.). Процитовано 19 вересня 2020.
  3. Kerstin Ehmer, Beate Hindermann. The School of Sophisticated Drinking: An Intoxicating History of Seven Spirits. — Greystone Books. — P. 32. — ISBN 9781771641203.
  4. Diese Tote Tante ist ein Hochgenuss Hochgenuss.html. Nachrichten aus Bergedorf (рос.). Процитовано 19 вересня 2020.
  5. spiegel.de Tobias Becker: Lumumba trinken. In: Der Spiegel. Nr. 4, 31. März 2014. Архів оригіналу за 7 грудня 2018. Процитовано 8 жовтня 2020.
  6. Irene Brickner: Rassistisch trinken. In: derStandard.at. 24. März 2011. Архів оригіналу за 10 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  7. Nordsee-Tourismus-Service GmbH: Regionale Köstlichkeiten. Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  8. 13 Dinge, die nur Nordfriesen verstehen. Архів оригіналу за 15 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.