Луньов Валентин Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луньов Валентин Васильович
Народився 11 червня 1938(1938-06-11) (85 років)
Кірово, Миколаївська область, Українська РСР, СРСР
Діяльність фізик
Alma mater Національний університет «Запорізька політехніка»
Науковий ступінь Доктор технічних наук
Нагороди
Орден «За заслуги перед Запорізьким краєм» I ступеня

Валентин Васильович Луньов (*11 червня 1938) — український учений-фізик. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2008 р.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Кірові (нині місто Кропивницький). У 1961 р. закінчив Запорізький машинобудівний інститут за спеціальністю «Машини та технологія ливарного виробництва». У 1984 р. захистив докторську дисертацію за темою «Розробка теоретичних основ і впровадження процесів позапічної обробки рідкої електросталі РЗМ і ЛЗМ з метою підвищення фізико-механічних та експлуатаційних властивостей металу». Нині директор Фізико-технічного інституту Запорізького національного технічного університету, завідувач кафедри «Машини і технологія ливарного виробництва». Викладає дисципліни: «Фізична хімія», «Теорія металургійних процесів», «Ливарні сплави і плавка», «Основи теорії плавки та виробництво виливків».

Наукові інтереси: вплив шкідливих домішок на якість ливарних сталей, кінцеве розкислення та модифікування ливарних та деформованих сталей, вплив РЗМ та ЛЗМ на фізико-механічні та ливарні властивості сталей, холодостійкі та зносостійкі сталі, їх склади та технології виробництва.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Автор численних підручників та монографій, зокрема: «Лабораторний практикум» з грифом МОНУ (1986 р.), «Сера и фосфор в стали» (1989 р.), «Хімічний аналіз матеріалів в металургійній і феросплавній промисловості» (2000 р.), «Теория и расчеты высокотемпературных теплофизических процессов в металлургических системах» (2003 р.), «Контроль зерна в конструкционной стали» (2003 р.), «Качество конструкционной электростали» (2004 р.), «Електрошлаковий процес, обладнання і технології» (2003 р.), «Технический анализ вспомогательных материалов, чугунов и сталей в металлургии и машиностроении» (2004 р.), «Зеренная структура и нитридная фаза конструкционной электростали в технологиях металлургического передела» (2003 р.), «Неметаллические включения в сталях, чугунах и ферросплавах» (2006 р.), «Модифицирование стали для отливок и слитков» (2009 р.).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Академія наук вищої школи України. 1992—2010. Довідник