Луїза Блага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїза Блага
угор. Blaha Lujza
Основна інформація
Повне ім'я угор. Reindl Ludovika
Дата народження 8 вересня 1850(1850-09-08)[1]
Місце народження Рімавска Собота, Банськобистрицький край, Словаччина
Дата смерті 18 січня 1926(1926-01-18)[1] (75 років)
Місце смерті Будапешт, Угорське королівство[2]
Причина смерті пневмонія
Поховання Керепеші
Громадянство Угорське королівство
Професії акторка, акторка театру, співачка, лібретистка
Інструменти вокал[d]
Діти Sári Blahad і Sándor Blahad
Автограф
CMNS: Файли у Вікісховищі

Луїза Блага (угор. Blaha Lujza, уроджена Людовіка Рейндль (Ludovika Reindl); 8 вересня 1850, Рімавська Собота, королівство Угорщина — 18 січня 1926, Будапешт) — угорська актриса і співачка. Отримала прізвисько «Соловей нації».

Біографія[ред. | ред. код]

Луїза Блага народилася в сім'ї офіцера-гусара німецького походження Олександра Рейндля, який захоплювався театром, і вже у віці шести років уперше вийшла на театральну сцену в Естергомі. Луїза виступала як німецькою, так і угорською мовами. У 16 років одружилася з музикантом Яношем Благом, який багато в чому сприяв зльоту її кар'єри. 1871 року дебютувала на сцені Національного театру в Будапешті. Визнання національного рівня досягла до 1875 завдяки головним ролям у театральних постановках на народні теми. Знялася у двох німих фільмах.

Луїза Блага була дуже популярною і мала певний суспільний вплив. Так, на прохання прославленої примадонни, яку вона проспівала після закінчення театральної постановки перед бісуючою публікою, імператор Франц Йосип I помилував групу новобранців, засуджених до страти за вбивство офіцера, що жорстоко поводився з ними.

За досягнення актриси площа перед будівлею Народного театру в Будапешті отримала її ім'я. У Балатонфюреді, де Блага багато років проводила літні місяці, їй встановлено пам'ятник. Луїза Блага тричі виходила заміж. Дочка Шарі Блага також стала співачкою.

Похована на цвинтарі Керепеші.

Примітки[ред. | ред. код]