Луїс Терстоун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїс Терстоун
англ. Louis Leon Thurstone
Ім'я при народженні Louis Leon Thünström
Народився 29 травня 1887(1887-05-29)[1][2][3]
Чикаго, Іллінойс, США[4]
Помер 30 вересня 1955(1955-09-30) (68 років)
Чапел-Гілл, Орандж, Північна Кароліна, США
Країна  США
Діяльність психолог, викладач університету, інженер
Галузь психологія
Alma mater Чиказький університет, Корнелльський університет і Інженерний коледж університету Корнеллаd
Науковий керівник James Rowland Angelld
Відомі учні Ledyard Tuckerd
Заклад Чиказький університет і Університет Карнегі-Меллон
Членство Американська психологічна асоціація, Американська академія мистецтв і наук і Національна академія наук США
Посада President of the American Psychological Associationd[5]
Батько Конрад Терстоун
Мати Софи Терстоун
У шлюбі з Thelma G. Thurstoned
Нагороди

Член Американської статистичної асоціації[d]

Луїс Леон Терстоун (рідше Льюїс Леон Тьорстоун, англ. Louis Leon Thurston; нар. 29 травня 1887 — пом. 29 вересня 1955) — американський психолог шведського походження, професор Інституту Карнегі в Техасі, професор Чиказького університету, займався дослідженням інтелекту. Відомий як автор тестів інтелекту («IQ») та відносин, популярних методів факторного аналізу та психологічних вимірів (психометрія). Велику увагу приділяв питанням психології творчості.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Луїс Терстоун народився в родині шведських емігрантів Конрада і Софі Терстоунів. Батько викладав математику та фортифікацію, пізніше став лютеранським священником, редактором та видавцем газети. Коли Луїсу було 8 років, родина переїхала в Стокгольм, але через 6 років вони знов повернулись в США.

Прізвище родини від самого початку була Thünström, але вони були змушені її змінити, адже багато американців не могли вимовити шведське прізвище.

Його перша публікація вийшла в журналі Scientific American, коли він ще не закінчив школу (в ній пропонувалось оригінальне вирішення для гідроелектростанції в районі Ніагарського водоспаду).

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Хоча і Луїс прославився як психолог, на початку своєї кар'єри він був інженером. Отримавши диплом магістра інженерної справи в Корнелльському університеті (1971), Луїса запросили на роботу в дослідницьку лабораторію Томаса Едісона в м. Ост-Орандж. Він також працював викладачем нарисної геометрії в Міннесотському університеті (1912—1914). У 2014 р. розпочав вивчення психологію в Технологічному інституті Карнеги, займавшись експериментальним навченням. Працював у ньому як асистент, потім — професор і декан (1915—1923). В 1924 р. працював у Чиказькому університеті як асоційований професор психології. Вже тут він створив психометричну лабораторію. 4 вересня 1935 було засновано Психометричне суспільство і журнал «Психометріка» в Анн-Арборі (глава — Терстоун).

Як і багато інших психологів, що починали свою кар'єру в природних науках, Терстоун прийшов у психологію через інтерес до процесу навчення.

Внесок в науку[ред. | ред. код]

Луїс Терстоун був одним із першим, хто став застосував математичні методи в психології та соціології, ввів стандарт вимірювальні шкали — «шкали типу терстоунівських». На основі факторно-аналітичних досліджень Ч.Спірмена і Р.Кеттела в області інтелекту, запропонував свій варіант багатовимірного факторного аналізу, який приводив до спростування концепції g-фактора інтелекту Спірмена. Разом зі своїми співробітниками ним було створено близько 30 шкал на дослідження різноманітних соціальних установок — на дослідження відношення до війни, смертельної страти, церкви, цензури, раси, націй тощо. Сформував Закон порівняльних суджень.

Наукові публікації[ред. | ред. код]

  • «The Nature of Intelligence» (1924)
  • «Measurement of Attitudes» (1929)
  • «Vectors of the Mind» (1935)
  • «Primary Mental Abilities» (1938)
  • «Factorial Studies of Intelligence» (1941)
  • «Multiple Factor Analysis» (1947)
  • «Measurement of Values» (1959, опубліковано після смерті)

Багатофакторна модель інтелекту[ред. | ред. код]

Серед багатьох дослідників утвердився погляд, що інтелект обумовлено великою кількістю факторів. Інтелект як комплекс факторів досліджували крім Л.Терстоуна Дж. Гідфорд, Р.Мейлі, Дж. Керолл.

На основі численних тестувань студентів Луїс розробив багатофакторну модель інтелекту, що базується на 12 факторах, з яких часто в дослідженнях використовувались 7, які отримали назву «первинні розумові здібності». Вперше вони були викладені в однойменній книзі «PrimaryMentalAbilities».

Література[ред. | ред. код]

  • Клигер С. А., Косолапов М. С., Толстова Ю. Н. Шкалирование при сборе и анализе социологической информации. М., 1978;
  • Девятко И. Ф. Диагностическая процедура в социологии. Очерк истории и теории. М., 1993;
  • Толстова Ю. Н. Измерение в социологии. М., 1998;
  • Ядов В. А. Социологическое исследование: методология, программа, методы. Саратов, 1995;
  • Thurstone L.L., Chave E.J. The measurement of attitude. Chicago, 1929.

Примітки[ред. | ред. код]