Льєж — Бастонь — Льєж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Льєж-Бастонь-Льєж
Інформація про гонку
Регіон Бельгія Бельгія,
Прапор Валлонії Валлонія
Місцеві назви фр. Liège-Bastogne-Liège
Дисципліна Шосейний велоспорт
Тип Класична одноденна велогонка
Організатор Amaury Sport Organisation
Історія
Перша гонка 1892
Номер гонки 101 (2015)
Перший переможець Леон Ва
Рекорд перемог Едді Меркс (5 перемог}
Останній переможець Іспанія Алехандро Вальверде

Льєж—Басто́нь—Льєж (фр. Liège-Bastogne-Liège) — найстаріша класична шосейна велогонка. Щорічно проводиться в Бельгії в горах Арденни, з Льєжа до Бастоні та назад. Перше змагання серед любителів відбулося в 1892, серед фахівців — в 1894. Одна з велогонок, що входять до заліку Світового рейтингу UCI.

Історія[ред. | ред. код]

Велогонка є частиною бельгійських Арденнський класик поряд із Флеш Валонь. Раніше обидва змагання проводилися одне за іншим наступного дня, за що мали назву «Арденнські вихідні».

У 1919, 1957 і 1980 роках змагання проводилися у важких погодних умовах за низької температури і в снігопад. 1957 року перемога в гонці була присуджена одразу двом гонщикам: бельгійцям Франсу Шуббену та Жермену Дерейку. Дерейк фінішував першим завдяки тому, що перетнув закритий залізничний переїзд, що заборонено правилами, але не був дискваліфікований, оскільки до переїзду мав трихвилинну перевагу над суперниками, і судді порахували, що порушення не стало вирішальним фактором перемоги, але присудили перше місце Шуббену, що фінішував другим. 1980 року Бернар Іно, який пішов у відрив на вісімдесятому кілометрі, фінішував із майже десятихвилинним перевагою.

До 1991 дистанція фінішувала на рівнинних вулицях у Льєжі, з 1992 фініш був перенесений в північне передмістя Льєжа Анс в гору Сен-Ніколя.

Маршрут[ред. | ред. код]

Гонка складається з прямої 95-кілометрової ділянки від Льєжа до Бастоні, і 163-кілометрової ділянки назад в Анс. Друга ділянка рясніє протяжними гірськими підйомами з ухилом до 12 %.

Переможці[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]