Людина з рушницею (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина з рушницею
рос. Человек с ружьем
Жанр історико-революційний
Режисер Сергій Юткевич
Сценарист Микола Погодін
У головних
ролях
Максим Штраух
Володимир Лукін
Марк Бернес
Михайло Геловані
Степан Каюков
Борис Чирков
П. Сужанов
А. Андрієв
Серафима Бірман
Оператор Жозеф Мартов
Композитор Дмитро Шостакович
Кінокомпанія Кіностудія «Ленфільм»
Тривалість оригінальна версія — 103 хв
скорочена версія (1956—1961 рр..) — 93 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1938
IMDb ID 0029986

«Людина з рушницею» (рос. «Человек с ружьем») — російський радянський повнометражний чорно-білий історико-революційний художній фільм, поставлений на кіностудії «Ленфільм» в 1938 році режисером Сергієм Юткевичем. Перший фільм кінотрилогії за творами Миколи Погодіна: «Людина з рушницею», «Кремлівські куранти» та «Третя патетична».

Зміст[ред. | ред. код]

Армія генерала Краснова атакує Петроград у спробі повалити більшовицький уряд. У цей час солдати звертаються з листом до Леніна, щоб з'ясувати його позицію з хвилюючих і гострих питань. Своє послання вони довіряють товаришеві по службі Івану Шадріну. Герой потрапляє в місто у момент неабиякої небезпеки, але повинен виконати доручення товаришів.

Історія створення[ред. | ред. код]

Робота над сценарієм з робочою назвою «Грудень» почалася в 1937 році. Спершу він не влаштував Юткевича; потім Микола Погодін переробив сценарій в п'єсу, яку назвав «Людина з рушницею», і цей варіант влаштував режисера і ГУК (Головне управління кінематографії).

Прем'єра фільму відбулася 1 листопада 1938 року.

У період між 1956 і 1961 роками з фільму була вирізана сцена в Смольному за участю Сталіна. Після вже офіційного «відновлення» картини в 1965 році на «Мосфільмі» Сталін був вирізаний з неї остаточно: скорочена сцена поїдання картоплі Леніним, Сталіним, Димовим і Шадріним, а також прибрані всі згадки про Сталіна в тексті.

Ролі[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Місце в історії мистецтва[ред. | ред. код]

«Людина з рушницею», поряд з фільмами «Ленін у Жовтні» та «Ленін у 1918 році», являє собою найбільш відомі картини в радянській кіноленініане та пропаганді. Образи Леніна, створені Штраухом та Щукіним, вважалися класичним втіленням вождя світового пролетаріату на кіноекрані, узагальнює його ідеалізований образ «самого людяного людини». Крупська вважала Леніна у виконанні Штрауха найбільш достовірним втіленням вигляду вождя. Згодом Юткевич неодноразово повертався у своїй творчості до теми Леніна і його значенням в історії.

У радянський час фільм був поза критикою, і які б то не було негативні коментарі щодо художнього значення картини не допускалися. Кінознавці, втім, відгукувалися про фільм прохолодно, відзначаючи ходульність персонажів, запозичення деяких сюжетних ходів і невідповідності реальними історичним подіям.

Фільм «Людина з рушницею» по-справжньому відкрив широкій публіці актора Марка Бернеса і приніс йому велику популярність. У цьому фільмі Бернес виконав ставши популярною пісню «Хмари над містом встали …».

Видання[ред. | ред. код]

2000 року фільм був випущений на відеокасеті компаніями «Майстер Тейп» та «Формат А». На DVD видавався в 2006 році компаніями «СОЮЗ Відео» та «Восток В» («відновлена» версія 1965 р.), в 2009 році — компанією «Відеокам» (скорочена версія 1956—1961 рр.).

У сучасній культурі[ред. | ред. код]

Фільм був частково спародіював в кінокомедії «Найкращий фільм 3-ДЕ».

Посилання[ред. | ред. код]