Ляпас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
людина отримує ляпаса

Ля́пас — удар по щоці відкритою долонею.[1] У сучасній європейській культурі нанесення ляпасу вважається серйозною особистою образою, виразом презирства і відсутності поваги до особистості того, кому вона наноситься. У такому значенні вона може застосовуватися як відповідь на словесну образу або негідні дії, як демонстрація того, що опонент своїми діями показав відсутність у нього честі і людської гідності. У аристократичному середовищі минулих століть ляпас практично неминуче приводив до дуелі.

Символічне значення[ред. | ред. код]

У європейській культурі ляпас має символічне значення. В епоху Середніх віків його нанесення було невід'ємною частиною ритуалу посвячення у лицарі, який зазвичай завершувався таким чином: посвячуваний ставав на коліна перед тим хто посвячує, і той, як писав академік Роберт Юрійович Віппер:

давав йому "останній удар" долонею по обличчю або мечем по спині.

Ляпас має своє символічне значення тільки тоді, коли на нього не можна відповісти. Він аморальний, коли його дає начальник підлеглому, дорослий — дитині. Ляпас також не може бути елементом покарання — його не можна присудити як тілесні покарання.

Для народів Кавказу ляпас є найбільш тяжкою образою.

Нюанси можливих значень цього жесту залежать від адресата, від стану того хто дає ляпас (можливо стан афекту, а також алкогольного сп'яніння та інші фактори), його місця і часу. Складність тут в тому, щоб відрізнити «культурний жест» від провокаційного або хуліганського вчинку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]