Ляшенко Олександр Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Ляшенко
Ляшенко Олександр Юрійович
 Капітан
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Олександр Юрійович Ляшенко — український військовослужбовець, капітан Збройних сил України, штурман-льотчик вертолітної ланки 12-ї окремої бригади армійської авіації, учасник російсько-української війни, Герой України, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

У ході російського вторгнення в Україну 2022 року капітан Олександр Ляшенко — штурман-льотчик вертолітної ланки 12-ї окремої бригади армійської авіації, підполковник Олександр Шемет — начальник з повітряно-вогневої й тактичної підготовки 12-ї окремої бригади армійської авіації, та капітан Андрій Шоган ;— бортовий авіаційний технік вертолітної ланки 12-Ї окремої бригади армійської авіації на початку квітня здійснили перевезення боєприпасів, висадку розвідувальної групи та евакуацію поранених за маршрутом Маріуполь — Дніпро. При заході на посадку та злеті в Маріуполі були обстріляні противником зі стрілецької зброї та ЗРК «ТОР», але виконали завдання у повному обсязі[1].

Екіпаж гелікоптера виконував завдання 5 квітня, протягом ночі. Політ був здійснений у надважких умовах через насиченості протиповітряних засобів російських окупаційних військ навколо Маріуполя. При поверненні гелікоптер був під прицільним вогнем російського військового човна. Від того «гелікоптер кидало в повітрі від вибухових хвиль, мов іграшку».[2][3]

Як виявиться пізніше, це був останній успішний авіапрорив на «Азовсталь». Більше українські льотчики долетіти до «Азовсталі» не зможуть. У ніч на 17 травня почнеться евакуація українських військових з «Азовсталі».[3]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» (2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президент вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям і рідним загиблих захисників, які були удостоєні звання Героя України [Архівовано 23 травня 2022 у Wayback Machine.] // Офіс Президента України. — 2022. — 23 травня.
  2. «Воно завжди страшно»: як працює армійська авіація / hromadske (uk-UA) , процитовано 26 січня 2023
  3. а б Буцко, Діана. Останній успішний авіапрорив на «Азовсталь». Хто його здійснив. Hromadske.
  4. Указ Президента України від 7 квітня 2022 року № 219/2022 « Про присвоєння звання Герой України »