Ліра (грошова одиниця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2000 італійських лір

Ліра (грец. λίρα, лат. libraфунт) — назва валюти в ряді країн. В даний час є національною валютою Туреччини. Грошові одиниці Лівану та Сирії (а донедавна і Кіпру, який уже перейшов на євро) по-українськи зазвичай називаються словом фунт, проте в оригіналі (грецькою та турецькою мовами на Кіпрі, арабською в Лівані та Сирії) також називаються ліра.

Донедавна італійська ліра була національною валютою Італії, Ватикану, Сан-Марино, свою ліру мала і Мальта (всі чотири країни перейшли на євро). У Туреччині ліру як монету вперше запроваджено у 1870-х, а з 2005 замінено на нову турецьку ліру.

В Ізраїлі як місцева валюта в період з 9 вересня 1952 до 24 лютого 1980 використовувався ізраїльський фунт, що називався також ізраїльською лірою (івр. לירה ישראלית‎ . На івриті слово ліра (івр. לירה‎ означає фунт; валюту було названо за назвою валюти підмандатної англійської території — палестинського фунта (івр. לירה ארץ ישראליתангл. Palestinian Pound), яка мала ходіння на території Палестини з 1927. До 1927 на території Палестини мав ходіння єгипетський фунт.

Термін ліра походить від назви міри ваги - тройського фунта, що служив для зважування срібла.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]