Маврокордато

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маврокордато
Підданство: Російська імперія
 Маврокордато на Вікісховищі
Княгиня Марта Бібеску, уроджена Маврокордато

Маврокордато (грец. Μαυροκορδάτος, рум. Mavrocordat) — фанаріотський княжий рід, що походив від Миколи Маврокордато, уродженця острова Хіос. Його нащадки проживають в Європі та США.

Історія[ред. | ред. код]

Микола Маврокордат оселився в Константинополі в першій чверті XVII століття, де займався торгівлею.

Його син Олександр (помер 1709) був турецьким посланцем у Відні (1688), а 1698 отримав від султана княжий титул. Син князя Олександра — Микола (помер 1730) був правителем Молдавії, потім — Волощини. Син князя Миколи, Костянтин (помер 1769), двічі правив Молдавією.

Двоюрідний брат останнього, Олександр (помер 1819), був правителем Молдавії (1785–1786), втік до Росії, де його привітно прийняла імператриця Катерина II. Йому належав перший план визволення Греції. Дві гілки роду Маврокордато поступили до російського підданства, й за ними було визнано княжий титул.

Герб[ред. | ред. код]

Родовий герб являє собою червоний хрест у золотому щиті. Праворуч у верхній частині — голова негра (мавра) зі срібною пов'язкою. Над щитом — дворянський коронований шолом.

Нашоломник — три страусових пера — середнє червоне, решта — золоті. Намет червоний із золотом. Девіз: «Відданість і любов» червоним по золоту.

Відомі представники роду[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]