Бойовий Хрест Українських Січових Стрільців (Мазепинський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мазепинський Хрест)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бойовий Хрест Українських Січових Стрільців
Країна  УНР
Тип орден
Вручається: Українські січові стрільці
Статус Не вручається
Нагородження
Засновано: 1940
Нагороджені:
Черговість

Бойовий Хрест Українських Січових Стрільців або Мазепинський Хрест — нагорода за бойові заслуги Українських січових стрільців (УСС), що діяли у лавах Української Галицької Армії, розроблена Левом Лепким.

Ця нагорода включена в історичний перелік військових нагород українських збройних сил[1]

Історія[ред. | ред. код]

Нагорода була заснована 1940 року в Кракові для колишніх вояків УСС в лавах Української Галицької Армії.

За зразок при проектуванні взято відзнаку Варшавського Союзу Українських Комбатантів. Хрест виконаний в Кракові в 1940—1941 рр. з польських п'яти- і двозлотівок.

Цей знак цікавий тим, що вперше в українській фалеристичній спадщині на ньому зображено не гетьмана Івана Мазепу, а його родовий герб.

Мазепинський Хрест, як нагорода, має два випуски: Великий Хрест і Малий Хрест, — в 1940 і 1964 роках. Великий Хрест першого випуску складався з двох частин. Центральним елементом нагороди був щит з зображенням тризубу, що прикріплюється до стилізованого хреста у вигляді герба «Курч», який належав гетьману Івану Мазепі. За щитом розміщувалися два перехрещені мечі, що означало збройну боротьбу за незалежність України. Хрест кріпиться до чорної стрічки з двома фіолетовими доріжками з боків.

Великий хрест другого випуску (1964 рік) був виготовлений із цільного металу. Розміри та стрічка такі як і в першому випуску. Крім Великого хреста, була також виготовлена мініатюрна копія розміром 20×15 мм.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нагороди українського війська періоду визвольних рухів, таблиця ХІІ. / / Історія українського війська 1917—1995 рік. Під редакцією Я.Дашкевича. — Львів: Світ. — 1996. — 840 с.

Посилання[ред. | ред. код]