Макс Гедрум: на 20 хвилин у майбутнє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макс Гедрум: на 20 хвилин у майбутнє
Max Headroom: 20 Minutes into the Future
Жанр Наукова фантастика
Режисер Роккі Мортон, Аннабель Джанкель
Продюсер Пітер Вегг
Сценарист Джордж Стоун, Стів Робертс
У головних
ролях
Мет Фрюер, Ніколас Грейс, Аманда Пейс, В. Морган Шепард, Роджер Сломен, Гіларі Тіндал, Пол Спурер
Оператор Філ Мег'юd
Композитор Мідж Ур, Кріс Кросс
Кінокомпанія Chrysalis Visual Programming Ltd.
Дистриб'ютор Virgin Group
Тривалість 57 хвилин
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1985
IMDb ID 0089568

Макс Гедрум: на 20 хвилин у майбутнє (англ. Max Headroom: 20 Minutes into the Future) — британський телевізійний фільм у жанрі кіберпанк, знятий компанією Chrysalis для телеканалу Channel 4 у 1985. Стрічка розповідає історію про створеного за допомогою комп'ютерних технологій телевізійного персонажа Макса Гедрума. На її основі згодом був випущений серіал «Макс Гедрум» (англ. Max Headroom).[1] Фільм був частково профінансований компанією HBO.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Телевізійний репортер Едісон Картер (Мет Фрюер) намагається висвітлити корупцію та жадібність корпорацій. Картер дізнається, що його роботодавець, компанія Network 23, створила нову форму підсвідомої реклами«бліпверт» (англ. blipvert), яка може бути фатальною для деяких глядачів.

Намагаючись утекти зі штаб-квартири компанії з компроматом, Едісон зазнає серйозних травм голови, спричинених низькорозташованим знаком «Max. Headroom 2.3m». Юний геній Брюс Лінч, який працює вченим у Network 23, пропонує виконавчому директору залишити Картера у сплячому стані та натомість створити його комп'ютерну версію, скопіювавши інтелект Картера у цифровому форматі. Ця копія має тимчасово замінити Картера, приховавши таким чином його зникнення.

Створена Брюсом програма, однак, має дефекти. Вона збуджено повторює слова «max headroom». Брюс наказує своїм підлеглим позбавитися Картера та його цифрової копії, однак вони продали їх: Картера — банку тіл, а його клон — піратському телеканалу, власником якого є Бланк Рег.

Після здійснених Регом налаштувань програма почала жити власним дещо ексцентричним життям. Вона веде власну програму та приносить Регу величезні рейтинги.

Тим часом Картер, який до цього перебував у стані безсвідомості, зникає перед тим, як стати донором органів. Найманці Брюса Лінча переслідують його. За допомогою колеги Теори Джонс (Аманда Пейс), а також Максу Гедруму, який відволік злочинців, Картер урешті-решт завдає поразки Network 23.

У ролях[ред. | ред. код]

Спін-офи[ред. | ред. код]

Після виходу даного фільму на екран американське телебачення відзняло багатосерійну стрічку «Макс Гедрум». Протягом 198788 було показано чотирнадцять епізодів; показ фільму відбувся на каналі ABC. В американській стрічці використані деякі кадри з британського «Макса Гедрума...», інші сцени перезняті вже з американськими акторами.

Перші шість епізодів були випущені на VHS та компакт-дисках у Японії компанією RCA/Columbia Home Video Japan (нині Sony Pictures Home Entertainment) незадовго після завершення показу на ABC. Фільм був випущений на DVD компанією Shout! 10 серпня 2010.[3] Даний випуск, однак, не включає в себе оригінальний фільм «20 хвилин до майбутнього».[4]

У 1987 адаптований «Макс Гедрум» був показаний на американському кабельному каналі Cinemax вже як власна телепрограма під назвою «The Original Max Talking Headroom Show».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stone, Jankel and Morton at the ICA (англ.). Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 30 січня 2018.
  2. Bishop, Bryan (2 April 2015). "The definitive oral history of 1980s digital icon Max Headroom (англ.). Архів оригіналу за 7 січня 2018. Процитовано 30 січня 2018.
  3. Сайт Amazon.com (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2021. Процитовано 30 січня 2018.
  4. Max Headroom DVD news: Press Release for Max Headroom - The Complete Series (англ.). Архів оригіналу за 9 липня 2010. Процитовано 30 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]