Манакін-бородань білогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манакін-бородань білогорлий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Манакінові (Pipridae)
Рід: Манакін-бородань (Corapipo)
Вид: Манакін-бородань білогорлий
Corapipo altera
Hellmayr, 1906

Посилання
Вікісховище: Corapipo altera
Віківиди: Corapipo altera
ITIS: 559481
NCBI: 415028

Манакін-бородань білогорлий[2] (Corapipo altera) — вид горобцеподібних птахів родини манакінових (Pipridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений в Центральній Америці від сходу Гондурасу до північно-західної частини Колумбії. Трапляється в низинах і пагорбах на висоті від 400 до 600 м на карибському схилі Карибського моря і до 1500 м та тихоокеанській частині ареалу.

Опис[ред. | ред. код]

Компактний короткохвостий птах з плоским широким дзьобом, темними ногами і яскравим чоловічим оперенням. Зазвичай він сягає 10 см завдовжки і важить ~11 г. Дорослий самець має глянсове синьо-чорне оперення з білим еректильним ворсом на горлі та бічних частинах шиї. Його крила видозмінені, з дуже короткими зовнішніми основними. Самиці і самці першого року життя оливково-зелені з сіруватим горлом. На другому році життя самці линяють з переважно зеленим оперенням, але з чорною маскою і частково білим чубчиком. Лише після сезону розмноження на третьому році вони набувають дорослого оперення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується переважно ягодами, рідше комахами. Утворює групи в районах свого розмноження, але в низинах він більш одиночний, хоча може приєднуватися до саякових та інших видів, які харчуються зграями. Під час спаровування самці влаштовують спільне токування. 3-4 самця один за одним спускаються на стару покриту мохом колоду. Перший самець стрибає на колоді, хвіст випрямляє, та розгортає чубчик на голові, а потім поступається місцем іншому самцю.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Corapipo altera altera Hellmayr, 1906 — східний Гондурас через Нікарагуа до північного заходу Коста-Рики.
  • Corapipo altera heteroleuca Hellmayr, 1910 — тропічна південно-західна Коста-Рика через Панаму до північно-західної Колумбії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Corapipo altera: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 21 червня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Skutch, Alexander F. (1967). White-ruffed manakin. Life Histories of Central American Highland Birds. Publications of the Nuttall Ornithological Club: Number 7. Cambridge, Massachusetts: Nuttall Ornithological Club. с. 68—75. Архів оригіналу за 21 червня 2022. Процитовано 21 червня 2022. Uses the binomial name Corapipo leucorrhoa which is now applied to the white-bibbed manakin of north east Colombia and north west Venezuela.
  • Stiles, F. Gary; Skutch, Alexander F. (1989). A Guide to the Birds of Costa Rica. Ithaca, NY: Cornell University. с. 302. ISBN 978-0-8014-9600-4.
  • Barnett, J. «The Rainforest Home of the White-ruffed Manakin» http://www.birds.cornell.edu/Publications/Birdscope/Spring2007/white_ruffed_manakin.html [Архівовано 21 серпня 2021 у Wayback Machine.]