Маріта Камачо Кірос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріта Камачо Кірос
Ім'я при народженні ісп. Marita del Carmen Camacho Quirós
Народилася 10 березня 1911(1911-03-10)[1][2] (113 років)
San Ramónd, Алахуела, Коста-Рика[2]
Країна  Коста-Рика
Знання мов іспанська
Посада перша леді[1][2]
Партія National Liberation Partyd[3]
У шлюбі з Франсіско Орліч Болмарсіч[4][2]

Маріта дель Кармен Камачо Кірос (нар. 10 березня 1911) — колишня перша леді Коста-Рики, коли її чоловік Франсіско Орліч Болмарсіч був президентом з 1962 по 1966 рік. Камачо Кірос — найстаріша жителька Коста-Рики, вік якої не підтверджений Дослідницькою групою геронтології (GRG), та найстаріша колишня перша леді у світі. Її вік становить 113 років, 52 дні.

Біографія[ред. | ред. код]

Камачо Кірос народилася 10 березня 1911 року в Сан-Рамоні, провінції Алахуела. Її батьками були Салустіо Камачо та Зенейда Кірос, обидва фермери. Вона була їхньою сьомою дочкою.

Камачо Кірос вийшла заміж за бізнесмена та політика Франсіско Хосе Орліча Болмарсіча у сусідньому місті Наранхо-де-Алахуела 16 квітня 1932 року. У них було два сини, Франсіско Орліч Камачо та Маурісіо Орліч Камачо.

Перша леді Коста-Рики[ред. | ред. код]

8 травня 1962 року Орліч Болмарсіч став президентом Коста-Рики. Після інавгурації Камачо Кірос стала першою леді Коста-Рики. Вона зберігала цю посаду до 8 травня 1966 року, коли її змінила Клара Фонсека Гварді.

Як перша леді вона активно працювала для дітей; просувала тему дитячих притулків, навчальних шкіл, шкільних їдалень та громадських центрів. Вона підтримувала Hospicio de Huérfanos de San José, а також створення в 1964 році Національної лікарні де Ніньос.

Камачо Кірос здійснила кілька поїздок за кордон зі своїм чоловіком як перша леді. Вони зустрілися з Папою Іоанном XXIII, Франсіско Франко та американськими президентами Джоном Ф. Кеннеді та Ліндоном Б. Джонсон.

Довголіття[ред. | ред. код]

10 березня 2021 року Камачо Кіросу виповнилося 110 років, і вона стала наддовгожителем. Латиноамериканські довгожителі (LAS) підтвердили, що вона найстаріша з коста-риканок, що нині живуть. Вона також є найстарішою відомою колишньою першою леді.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]