Марія Крістін Бельгійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Крістін Бельгійська
Народилася 6 лютого 1951(1951-02-06)[1] (73 роки)
Лакенський палац, Брюссель, Бельгія[1] або Château du Stuyvenbergd, Лакен, Брюссель, Бельгія
Країна  Бельгія[1]
Місце проживання Вашингтон
Торонто
Лас-Вегас
Сан-Дієґо
Діяльність аристократка, акторка
Титул принцеса[1]
Рід House of Saxe-Coburg and Gothad
Батько Леопольд III[1][2]
Мати Ліліан Байльс[1][2]
Брати, сестри Жозефіна-Шарлотта Бельгійська[2], Альберт II[2], Princess Marie-Esméralda, Lady Moncadad[2], Ingeborg Verdund, Бодуен I[2] і Олександр Бельгійський[2]
У шлюбі з Paul Drukerd і Jean Paul Gourgued

[1]
(Belgian Royal Children)

Марія Крістін Дафна Астрід Елізабет Леопольдіна Бельгійська (фр. Marie-Christine de Belgique; нар. 6 лютого 1951, Лакен, Брюссель, Бельгія) — бельгійська принцеса, старша донька короля Бельгії Леопольда III та його другої дружини Ліліан Байльс, принцеси де Реті, яка після шлюбу отримала титул принцеси Реті.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сестра принца Олександра Бельгійського (1942—2009) та принцеси Марії Есмеральди Бельгійської (нар.. 1956), які живуть у Лондоні, але жоден із них не перебуває в черзі успадкування бельгійського престолу. Також має двох зведених братів, королів Бодуена I та Альберта II, і сестру Жозефіну Шарлотту, велику герцогиню Люксембурзьку. В сім'ї Марію Крістін звуть Дафна — це ім'я вибрали її батьки. Однак на думку протоколу це ім'я не звучало достатньо «королівським», тому справжнє ім'я не визнали офіційним[3].

Від свого народження до 1960 року принцеса Марі-Крістін жила з батьками у Лакенському палаці. У 1959 році на прохання уряду Бельгії Леопольд III залишив Лакен. Через рік він переїхав зі своєю другою дружиною та трьома дітьми до королівського маєтку Аржантеї у Ватерлоо, відремонтованого та наданого йому бельгійською державою. Тут принцеса Марія Крістін здобула домашню освіту в школі при палаці.

У 1981 році її відправили на три місяці до Торонто в Канаді. Вперше в житті вона почувалася по-справжньому вільною і не повернулася до Бельгії. Вважаючи, що може забезпечити собі вільне життя, вона одружилася і втекла до Флориди з Полом Друкером із Квебеку на псевдонім Дрейк, вдівцем, геєм і джазовим піаністом та власником музичного бару в Торонто, на 13 років старшим за неї. Шлюб розпався за п'ять тижнів[4]. Їй довелося терпіти плітки преси і протягом 5 років, які тривала процедура розлучення, і вдалося вижити лише завдяки фінансовій підтримці короля Бодуена. У 1983 році вона повернулася до Бельгії, коли помер її батько, король Леопольд III, але не прийшла на похорон. Час від часу її бачать на офіційних церемоніях.

28 вересня 1989 року Марія Крістін пошлюбила Жана-Поля Гургеса, французького ресторатора, і переїхала до Сан-Дієго в Каліфорнії (США). У шлюбі немає дітей.

Після фінансових проблем стала давати викривальні інтерв'ю бельгійській пресі, що спонукало її братів королів Бодуена I та Альберта II передати їй гроші. Дізнавшись про смерть Бодуена з преси, відмовилася повернутися до Бельгії на його похорон. У 2002 році Марія Крістін також не повернулася на похорон своєї матері Ліліан Байльс, принцеси де Реті, з якою не спілкувалася[3]. Пробувала сили в акторській кар'єрі, але без успіху[5].

У 2005 році Марія Крістін опублікувала автобіографію «Уламки» (La Brisure), в якій пише, що була зґвалтована у підлітковому віці, і що мати через питання спадщини в дитинстві била її[6]. Вона також виступає за скасування бельгійської монархії.

Станом на 2020 рік 69-річна принцеса Бельгії Марі-Крістін живе в Секвімі штату Вашингтон у США. Її чоловік розтратив свій статок у казино[3]. Він зв'язався з колишніми друзями принцеси, яка зараз живе ізольовано і розірвала зв'язки з усіма знайомими. Фінансовий стан принцеси говорить про те, що вона не в змозі впоратися зі здоров'ям[7].

Генеологія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Lundy D. R. The Peerage
  2. а б в г д е ж The Royal Family: History - King Leopold III
  3. а б в Fontaine, Nicolas (28 травня 2020). La princesse Marie-Christine de Belgique : la princesse belge qui vit aux États-Unis. Histoires Royales (fr-FR) . Процитовано 2 травня 2023.
  4. Marie-Christine de Belgique: ruinée et recluse aux États-Unis. Soirmag (фр.). 3 червня 2020. Процитовано 2 травня 2023.
  5. DPG Media Privacy Gate. myprivacy.dpgmedia.be. Процитовано 2 травня 2023.
  6. Belgian Royal Children
  7. Marie-Christine de Belgique, la princesse fantôme. L'Éventail (фр.). 5 лютого 2021. Процитовано 2 травня 2023.

Література[ред. | ред. код]

  • Bricard I., Dynastie panujące Europy, Świat Książki, Warszawa 2007, ISBN 978-83-7391-767-5, s. 39-40. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]