Мер'єм Узерлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meryem Sahra Uzerli
тур. Meryem Uzerli
Ім'я при народженні Мер'єм Сахра Узерлі
Народилася 12 серпня 1983(1983-08-12) (40 років)
Кассель, Німеччина
Національність німкеня
Громадянство Німеччина Німеччина
Діяльність акторка, фотомодель
Роки діяльності 2008 — досі
IMDb ID 3160431

Мер'є́м Сахра́ Узерлі (тур. Meryem Sahra Uzerli; 12 серпня 1983, Кассель) — турецько-німецька акторка та фотомодель. Світову славу отримала після ролі Хюррем-султан в культовому телесеріалі «Величне століття. Роксолана».

Біографія[ред. | ред. код]

Мер'єм Узерлі народилася 12 серпня 1983 року в місті Кассель в Німеччині. Її мати Урсула — німкеня, а батько Хуссейн — турок. Є четвертою та молодшою ​​дитиною в сім'ї. Має двох старших одноутробних братів від першого шлюбу матері і старшу рідну сестру. З 2000 до 2003 року вивчала акторську майстерність у драматичній студії Фрезе в Гамбурзі, де також грала в невеликих театральних постановках. У 2008 році почала з'являтися у німецьких фільмах та серіалах з епізодичними ролями. Окрім діяльності у кіно, Мер'єм підробляла фотомоделлю.

У 2010 році їй запропонували зіграти головну роль в історичному серіалі «Величне століття», що розповідає про життя Османської імперії за часів правління султана Сулеймана і його пристрасних відносинах з українською рабинею, яка пізніше стане відома всьому світу як Роксолана. Продюсери проекту помітили її гру в одному з німецьких короткометражних фільмів та запросили в Стамбул на проби.

Після проходження п'ятиденного кастингу Узерлі була затверджена на роль. За словами продюсера серіалу Тимура Савджі, пошуки головної актриси проходили протягом двох років, і Мер'єм приєдналася до акторського складу проекту останньою, лише за два тижні до старту зйомок. Знімальний процес давався актрисі тяжко через складнощі з турецькою мовою, тривалим заучуванням реплік і депресією. Актриси Сельма Ергеч і Нур Феттахоглу, які також мають турецько-німецьке походження, потоваришували з Узерлі на знімальному майданчику і продовжили тісне спілкування після закінчення роботи над серіалом.

«Величне століття» транслювався у 60 країнах світу, і протягом чотирьох років ефіру мав дуже високі рейтинги. Він приніс актрисі всесвітню популярність, визнання та безліч престижних нагород. Глядачі та критики були захоплені її втіленням у Гюррем-султан на екрані. Однак у травні 2013 року стало відомо, що актриса раптово залишила серіал, не догравши до кінця третього сезону чотири серії[2]. Її останньою появою в серіалі стала сцена наприкінці 100-ї серії, де її героїня зіткнулася в гаремі з Шах-султан. За словами самої Узерлі, причиною її відходу була сильна фізична та психологічна втома від зйомок серіалу, які тривали по 16 годин на добу[3]. Як пізніше з'ясувалося, на її відхід також вплинув конфлікт із продюсерами серіалу, які відмовили їй у підвищенні гонорару. Коли розпочалися юридичні розгляди, обидві сторони висували взаємні звинувачення. Так, Мер'єм звинуватила всю знімальну групу в її нервовому зриві і назвала обстановку на знімальному майданчику «нестерпною», а головний продюсер проекту звинуватив її у підлості, наклепах, непрофесіоналізмі та порушенні договору, що вона підписала перед від'їздом Німеччину. Там значилося, що після триденної відпустки вона зобов'язується повернутись на зйомки. Після того, як вона зателефонувала продюсерам і заявила, що не зможе повернутися на зйомки в цей термін, вони пішли їй на зустріч і призупинили знімальний процес ще на тиждень, але Мер'єм все одно не повернулася, а також перестала виходити на зв'язок.  Виявилося, що вона пережила відразу кілька нервових зривів і потрапила до психіатричної клініки, де їй поставили такі діагнози як: «синдром емоційного вигоряння», перевтома та виснаження.  Зрештою відбулася заміна головної актриси, і обидві сторони взаємно відмовилися від усіх звинувачень у серпні 2013 року після того, як справу було врегульовано поза судом[4][5]. Крім того, в процесі зйомок актриса завагітніла від свого коханого — бізнесмена Джана Атеша, з яким у той же період розлучилася з гучним скандалом.

Наприкінці 2014 року Мер'єм повернулася до Стамбула і оголосила про своє повернення на турецькі екрани. У 2016 році вона з'явилася одразу у трьох масштабних проектах із головними ролями.

12 січня відбувся прем'єрний показ драматичного серіалу «Королева ночі», який створювався спеціально для Узерлі.  Серіал мав широку рекламну кампанію і привернув дуже велику увагу громадськості ще на стадії розробки, оскільки його виробництво супроводжувало безліч проблем. Проект змінив п'ятнадцять сценаристів, дев'ять раз переписувався сценарій, кілька разів змінювався акторський склад, режисери та назва. Незважаючи на високий бюджет, залучення одних з найвідоміших акторів і кінематографістів Туреччини, серіал з першої ж серії показав низькі рейтинги і отримав погані відгуки від критиків, в зв'язку з чим був закритий після 15 серій.  Сама Узерлі зізнавалася, що підписалася на проект лише через пропозицію продюсерів написати шоу саме для неї і назвала його «експериментом».

У березні на турецькі кіно-екрани вийшов драматичний фільм «Материнська рана».  Партнерами актриси у картині стали одразу кілька колег із серіалу «Величне століття»: Окан Ялабик, Сабіна Тозія та Озан Гювен, який також виступив автором сценарію. Фільм не мав комерційного успіху та отримав змішані відгуки від критиків.

Восени Мер'єм приєдналася до акторського складу популярного кримінального серіалу «Мафія не може керувати світом» з роллю російської шпигунки, в якому вона знову зіграла з однією з колег по серіалу «Величне століття» Деніз Чакир. Там її можна побачити із 53 по 71 серію.

У 2017 році Узерлі знялася у двох фільмах з головними ролями, проте вони не набули широкого розголосу ні серед публіки, ні серед критиків. У 2019 році на Netflix вийшов останній на даний момент фільм за участю актриси під назвою «Вулик», де вона зіграла головну роль жінки-бджоляра, яка намагається обійти закони природи. Стрічка отримала захоплені відгуки від критиків та виграла кілька престижних нагород[6].

Мер'єм Узерлі також є успішним бізнес-вумен: у 2015 році вона заснувала свій косметичний бренд «Meryem Cosmetics», а в Берліні відкрила кафе «Nosh Nosh». Її також можна побачити в багатьох рекламних кампаніях, таких як Faberlic, Blue Diamond та ін.

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 2003 до 2009 року Мер'єм зустрічалася з хлопцем турецько-німецького походження на ім'я Озджан. За словами актриси, поступово їхні стосунки себе вичерпали, і вони залишалися друзями, поки Узерлі не дізналася, що він продав пресі особисті фотографії з відпочинку та розголошував інтимні подробиці їхніх стосунків[7].

У 2011 році актриса почала зустрічатися з турецьким бізнесменом Джаном Атешем.  Через рік стосунків пара оголосила про заручини. У серпні 2013 року стало відомо, що вони розлучилися із гучним скандалом. Наприкінці серпня Мер'єм оголосила, що перебуває на четвертому місяці вагітності. 10 лютого 2014 року вона народила дочку, яку назвала Лара[8].

З 2014 по 2015 рік Узерлі перебувала в стосунках з турецьким актором Озаном Гювеном. Вони познайомилися на зйомках серіалу «Величне століття» і швидко зблизилися. За визнанням актриси, вона одразу почала відчувати до нього симпатію. Пізніше вони зіграли разом головні ролі подружньої пари у фільмі «Материнська рана». Актриса завжди відгукувалася про Озана в найкращому ключі та дякувала за надану підтримку у важкий період її життя. Незважаючи на розставання, вони перебувають у статусі найкращих друзів[9].

У наступні роки Мер'єм мала нетривалі романи з кількома чоловіками. У 2016 році вона деякий час зустрічалася з турецьким бізнесменом Альпом Озджаном. Кілька разів вони разом з'являлися на публіці, а також їх бачили на відпочинку у Франції. У 2017 році Узерлі полягала у відносинах із турецьким актором Чаглара Ертугрулом, з яким познайомилася під час зйомок у Хорватії. Ходили чутки, що він навіть покинув свою наречену заради Мер'єм.  Але незважаючи на це, через кілька місяців стало відомо, що пара розпалася[10].

У 2021 році Узерлі стала мамою вдруге.  Вона народила дівчинку, яку назвала Лілі Кої. Батька дитини, який є партнером актриси вже кілька років, Мер'єм приховує від громадськості. Але як пізніше стало відомо із вуст самої актриси, він є американським бізнесменом. За її словами, вони познайомилися випадково: він приїхав до Німеччини по роботі зі США, але після початку їхніх стосунків вирішив залишитись у Європі. Мер'єм також розповіла, що збиралася вийти за нього заміж: закохані планували пишне весілля, але через пандемію COVID-19 довелося відкласти свято до кращих часів[11].

Скандал[ред. | ред. код]

На 8 січня 2024 року святкувала день народження своєї доньки вона і донька одягнулись у російській мультик маша і ведмідь який підтримує війну у України і виклала у на сторінку Instagram. На що українськи користувачи відреагували " країна терорист" "наїлася г*він*" " то не соромно її виставляти світлину в підтримку країни терориста рашки . То не шкода дітей які загинули від ракет". російськи користувачи зраділи і написали що Росколана російська .[12]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Проект Оригінальна назва Роль
2008 Інга Ліндстрем Inga Lindström Брітта
2008 Втрьох Ménage ä trois Маделіна
2009 Божевільний уїк-енд Das total verrückte Wochenende дівчина легкої поведінки
2009 Зірки на льоду Sterne über dem Eis студентка
2010 Лінія The Line Анна
2010 Справи любовні Lover's Guide Мара
2010 МВЛФ:Ми всі любимо футбол WALF: We All Love Football Лена
2010 Безповоротний рейс Journey of No Return стюардеса
2011 А зараз балет Jetzt aber Ballett Саша Кітано
2011 Гамбург Докленд Notruf Hafenkante Еліна
2011 Справа для двох Ein Fall für zwei Анкель
2011- 2013 Величне століття. Роксолана Muhteşem Yüzyil Хасекі Хюррем Султан
2016 Королева ночі Gecenin Kraliçesi Селін
2016 Материнська рана Annemin Yarası Марія
2016 Мафія не може керувати світом Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Сюзан
2017 Розумник Реджаї Cingöz Recai Гьозе
2017 Інша сторона Öteki Taraf Сара
2019 Вулик Kovan Айше
2023 Ру Ru Рейан

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди й номінації
Рік Премія Номінація Робота Результат
2010 47 міжнародний кінофестиваль «Золотий апельсин» Спеціальний приз журі «Безповоротний рейс» Перемога
2011 Телевізійна премія Анталії «Найкраща акторка серіалу» «Величне століття. Роксолана» Номінація
2011 ТВ газета:Зірки «Найкраща акторка 2011 року» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2012 Премія «Золотий метелик» «Найкраща драматична акторка» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2012 Телевізійна премія Анталії «Найкраща драматична акторка» «Величне століття. Роксолана» Номінація
2012 ТВ газета:Зірки «Найкраща акторка серіалу» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2012 Премія «Зірка року» «Найкраща рейтингова акторка» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2013 Премія «Kristal Fare» «Найкраща акторка серіалу» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2013 Телевізійна премія Анталії «Найкраща драматична акторка» «Величне століття. Роксолана» Перемога
2015 Молодіжна премія Туреччини «Найпопулярніша жінка» Перемога
2016 Міжнародна нагорода Бейрута «Найкраща міжнародна акторка» Перемога
2020 Кінофестиваль «Золотий апельсин» «Найкраща жіноча роль» «Вулик» Перемога
2020 Кінофестиваль «Челсі» «Найкраща міжнародна акторка» «Вулик» Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #1061583864 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Мерьем Узерли покинула сериал Великолепный Век. Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 27 червня 2013.
  3. Мерьем Узерли возвращается в Великолепный век?!. Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 27 червня 2013.
  4. Мерьем Узерли покинула сериал Великолепный Век (рос.). Архів оригіналу за 21 лютого 2020. Процитовано 22 березня 2022.
  5. Продюсер Великолепного Века рассказал о подлости Мерьем Узерли (рос.).
  6. Турецкий фильм «Улей» получил 6 наград на международном фестивале (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 13 березня 2022.
  7. Мерьем Узерли: «Я теперь Хюррем». Dомашний (рос.). Архів оригіналу за 21 вересня 2021. Процитовано 27 березня 2022.
  8. Meryem Uzerli anne oldu (тур.). Star (gazete). 11 лютого 2014. Архів оригіналу за 12 лютого 2014. Процитовано 12 лютого 2014.
  9. Романтические отношения между актёрами сериала «Великолепный век» (рос.). Архів оригіналу за 12 січня 2022. Процитовано 28 березня 2022.
  10. Выгорание и несчастная любовь. Всё о карьере и личной жизни Мерьем Узерли (рос.). Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 28 березня 2022.
  11. Первое фото Мерьем Узерли с бойфрендом, от которого она родила ребенка (рос.). Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 14 березня 2022.
  12. "Криваве пекло": зірку "Величного століття" захейтили за свято в стилі російського мультика. www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 січня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]