Мишовій тонкодзьобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мишовій тонкодзьобий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воловоочкові (Troglodytidae)
Рід: Мишовій (Hylorchilus)
Вид: Мишовій тонкодзьобий
Hylorchilus sumichrasti
(Lawrence, 1871)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Catherpes sumichrasti
Посилання
Вікісховище: Hylorchilus sumichrasti
Віківиди: Hylorchilus sumichrasti
ITIS: 560536
МСОП: 22711341
NCBI: 241542

Мишові́й тонкодзьобий[3] (Hylorchilus sumichrasti) — вид горобцеподібних птахів родини воловоочкових (Troglodytidae)[4]. Ендемік Мексики.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 15-16,5 см, вага 28,4 г. Верхня частина тіла рівномірно шоколадно-коричнева, спина має рудувато-коричневий відтінок. На крилах малопомітні, нечіткі світлі смуги. Горло охристе, груди рудувато-коричневі, легко поцятковані темними смужками, живіт шоколадно-коричневи, поцяткований невеликими, чіктими білими плямками. Очі карі, дзьоб чорнуватий, зназу біля основи жовтувато-оранжевий, лапи темно-сірі. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів горло тьмяно-коричневе, поцятковане нечіткими лускоподібним візерунком, нижня частина тіла темніша, плями на грудях і животі менш помітні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Тонкодзьобі мишовії мешкають на заході центрального Веракруса, на півночі Оахака та на крайньому сході Пуебли. Вони живуть в підліску вічнозелених і листопадних тропічних лісів на карстових виходах вапнякових порід та на тінистих кавових плантаціях. Зустрічаються на висоті від 75 до 1000 м над рівнем моря. Живляться комахами, равликами, червами та іншими безхребетними, яких ловлять на землі та в тріщинах скель, перевуваючись короткими стрибками, а також дрібними плодами. Гніздяться в розщелених серед вапнякових скель. Гніздо чашоподібне, робиться з трави, корінців та інших матеріалів. В кладці 3 яйця. Будують гніздо і насиджують кладку самиці, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. За оцінками дослідників, популяція тонкодзьобих мишовіїв становить від 10 до 20 тисяч птахів. Їм може загрожувати знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Hylorchilus sumichrasti: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 29 червня 2022
  2. George Newbold Lawrence: Descriptions of New Species of Birds of the Families Troglodytidæ and Tyrannidæ. In: Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia. 23, S. 233–237 (biodiversitylibrary.org).
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Dapple-throats, sugarbirds, fairy-bluebirds, kinglets, Elachura, hyliotas, wrens, gnatcatchers. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 червня 2022.