Мовчан Євгеній Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євгеній Мовчан
Мовчан Євгеній Михайлович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 1 квітня 1974(1974-04-01)
Чернігівська область, Українська РСР, СРСР
Смерть 20 березня 2022(2022-03-20) (47 років)
під с. Новоселівкою Чернігівського району
(у ході російського вторгнення в Україну)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Євгеній Михайлович Мовчан — молодший сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що загинув у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Зовнішні відеофайли
«Загинули в боротьбі з нечистою силою»: у Ялівщині поховали захисників Чернігова (18 квітня 2022, Суспільне Чернігів

Життєпис[ред. | ред. код]

Євгеній Мовчан народився 1 квітня 1974 року на Чернігівщині. Відслуживши у лавах Збройних сил Україні до військового звання молодшого сержанта пішов у запас. З початком повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну 28 лютого добровольцем пішов захищати своє місто. Військову службу проходив у складі 21-го окремого мотопіхотного батальйону «Сармат» 56-тої окремої мотопіхотної бригади. Перший бій прийняли, обороняючи село Лукашівку Чернігівського району. Кривава та важка різня забрала до десяти воїнів, ще більше було поранено. Потім були бої за Количівку, Новоселівку та на околицях Чернігова. Точних даних про загибель відважного воїна немає. Він загинув під Новоселівкою 15-20 березня 2022 року. Тіло Євгенія Мовчана довго не могли поховати, через окупацію Чернігівщини. Потім довго тривала ідентифікація тіл загиблих. Прощання із трьома загиблими військовослужбовцями (крім Євгенія Мовчана, це — Олександр Івашина (загинув на третій день повномасштабного вторгнення росіян) та Юрій Тарасенко) відбулося у Чернігові 18 квітня 2022 року. Хоробрих захисників Чернігова поховали в Ялівщині[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі [2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сафарова, Олена (18 квітня 2022). «Загинули в боротьбі з нечистою силою»: у Ялівщині поховали захисників Чернігова. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 17 серпня 2022.
  2. Президент відзначив державними нагородами військовослужбовців Збройних Сил України. armyinform.com.ua (укр.). 3 травня 2022. Процитовано 17 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]