Модель Пламмера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Модель Пламмера, також сфера Пламмера (англ. Plummer model, англ. Plummer sphere) — закон розподілу густини, вперше застосований Г. Пламмером при дослідженні кулястих скупчень[1]. Часто використовується у вигляді спрощеної моделі в рамках моделювання в задачі N тіл.

Опис моделі[ред. | ред. код]

Тривимірний профіль густини в моделі Пламмера має вигляд

де  — повна маса модельованого об'єкта, a — так званий радіус Пламмера, масштабний параметр, який встановлює характерний розмір ядра системи. Відповідний потенціал має вигляд

де G позначає гравітаційну сталу. Дисперсія швидкостей становить

Функція розподілу має вигляд

якщо , і в іншому випадку. тут показує енергію в розрахунку на одиницю маси.

Властивості[ред. | ред. код]

Маса всередині сфери радіуса :

Багато властивостей моделі Пламмера описано в статті Хервіга Дейонге[2].

Радіус ядра , на якому густина падає до половини значення в центрі, дорівнює .

Радіус, всередині якого міститься половина маси,

Віріальний радіус становить .

Двовимірна поверхнева густина дорівнює

,

отже, двовимірний профіль розподілу маси:

.

В астрономії буває необхідно визначати також радіус, всередині якого міститься половина маси в рамках двовимірного розподілу .

Для моделі Пламмера .

Радіальні точки повороту орбіти характеризуються питомою енергією і питомим кутовим моментом , відповідні значення відстаней можна знайти як корені кубічного рівняння

де , тому . Це рівняння має три дійсних корені  : Два додатних і один від'ємний, при , де є питомим кутовим моментом для кругової орбіти з тією ж енергією. можна обчислити на основі єдиного дійсного кореня дискримінанту кубічного рівняння, який сам по собі є кубічним рівнянням

де підкреслені параметри є безрозмірними в одиницях Енона[en], визначених у вигляді , і .

Застосування[ред. | ред. код]

Модель Пламмера дозволяє подати спостережувані профілі густини зоряних скупчень, хоча швидке зниження густини на великих відстанях () погано описується цим способом.

Поведінка густини поблизу центру системи не відповідає спостережуваним характеристикам еліптичних галактик, у яких густина до центру зростає сильніше.

Простота, з якою можна застосувати модель Пламмера в методі Монте-Карло, зробила модель Пламмера дуже популярною в рамках моделювання задачі N тіл, попри недостатній реалізм моделі[3].

Примітки[ред. | ред. код]