Мозковий штурм (фільм, 1983)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мозковий штурм
Brainstorm
Жанрнаукова фантастика
РежисерДуглас Трамбалл
СценаристиБрюс Джоел Рубін, Роберт Стітцел
У головних
ролях
Крістофер Вокен, Наталі Вуд, Луїза Флетчер, Кліфф Робертсон
ОператорРичард Юрикіч
КомпозиторДжеймс Хорнер
КінокомпаніяMetro Goldwyn Mayer
Дистриб'юторMetro-Goldwyn-Mayer і Netflix
Тривалість106 хв.
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік1983
IMDbID 0085271

Мозковий штурм (англ. Brainstorm) — науково-фантастичний фільм режисера Дугласа Трамбалла, прем'єра якого відбулася 30 вересня 1983 року[1].

Історія створення

[ред. | ред. код]

Фільм частково був знятий Дугласом Трамбаллом за розробленою ним на початку 1980-х років технологією Showscan[en], коли знімання здійснюються на 70-мм плівці зі швидкістю 60 кадрів на секунду. Але у фільмі швидкість кадрів залишена стандартною, 24 кадри на секунду.

Через смерть акторки Наталі Вуд у листопаді 1981 року, з продовженням знімань виникли проблеми, оскільки компанія MGM не бажала продовжувати їх фінансування. Після тривалих переговорів гроші на фільм надав Лондонський Ллойдс[2]. Своєю чергою, Трамбалл переписав сценарій, виключивши персонаж, якого грала Вуд, зі сцен, які залишалось відзняти[3].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Працівники науково-дослідницької організації «Дослідження для кращого майбутнього» серед яких Ліліан Рейнолдс та Майкл Брейс, розробляють прилад, завдяки якому можливо побачити спогади, відчути емоційні хвилювання іншої людини.

Під час досліджень Майкл використовує його задля примирення із Карен, своєю дружиною, яка також є учасником проєкту.

Після перших успіхів у дослідженнях, Алекс Терсон, генеральний директор організації, проводить зустріч з інвесторами, щоб отримати подальше фінансування.

На дослідників починають тиснути представники військово-промислового комплексу, але Ліліан категорично проти участі їх представника у дослідженнях. Затятий курець, вона нервує та переживає серцевий напад. Усвідомлюючи близьку смерть, Ліліан записує свої передсмертні відчуття на плівку.

Майкл відтворює запис, але ледь не помирає, оскільки його організм відчуває серцевий напад Ліліан. Проте, проігнорувавши застереження і відтворивши цей же запис, помирає інший дослідник.

В цей час Алекс починає співпрацювати з військовими, які у рамках програми «Мозковий штурм» планують застосування приладу для здійснення тортур.

Оскільки Майкл виступає проти цього, його звільняють та блокують доступ до лабораторії.

Але за допомогою Карен йому вдається здійснити віддалений доступ до комп'ютерного обладнання, де зберігаються записи досліджень, та знищити їх.

Сприйняття

[ред. | ред. код]

Попри, в цілому, прохолодне сприйняття[4], «Мозковий штурм» був відзначений кінопремією «Сатурн» у двох категоріях: «Найкраща жіноча роль»  (Луїза Флетчер) та «Найкраща музика фільму» (Джеймс Хорнер)[5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Brainstorm (1983) - Release info - IMDb (амер.), процитовано 28 вересня 2024
  2. Ламбі, Райан (18.07.2014). "Мозковий штурм" - науково-фантастичний фільм 1983 року, який ледь не став страховим списанням. https://filmstories.co.uk/ (англійською) . Film Stories. Процитовано 28.09.2024.
  3. Фарбер, Стівен (25.09.1983). Як перемогли битву за перенесення "Мозкового штурму на екран". https://www.nytimes.com/ (fyuksqcmrj.) . The New York Times. Процитовано 28.09.2024.
  4. Brainstorm | Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 28 вересня 2024.
  5. 25th Anniversary of "Brainstorm"'s 1983 Release. www.in70mm.com. Процитовано 28 вересня 2024.