Музей архітектури

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей архітектури Понсе в Понсе, Пуерто-Ріко, присвячений креольському архітектурному стилю Понсе.

Музей архітектури (архітектурний музей) — це музей, який займається ознайомленням відвідувачів з архітектурою в цілому або з акцентом на певному архітектурному стилі. Архітектурні музеї також можуть навчати відвідувачів традиційній історії архітектури чи мистецтва, що може стати корисним контекстом для багатьох архітектурних експонатів. У таких музеях часто просувають сучасні архітектурні ідеї і принципи, наприклад про те, як дизайн може позитивно вплинути на людське середовище[1]. Деякі архітектурні музеї, такі як Чиказький Атенеум, також навчають відвідувачів низці інших суміжних галузей, таких як міський дизайн, ландшафтний дизайн, дизайн інтер'єру та збереження історичних пам'яток.

Першим у світі музеєм, присвяченим виключно архітектурі, був Архітектурний музей імені Щусєва в Москві, відкритий у 1934 році, а потім Музей фінської архітектури в 1956 році[2][3][4]. Інші музеї можуть бути не повністю присвячені архітектурі, але містити архітектурні виставки (наприклад, Музеї Меца в Меці, Франція), архітектурні зали (наприклад, Чиказький Атенеум, Чикаго, штат Іллінойс, США) або архітектурні галереї (наприклад, музей архітектури Австралії Південного університету в Маунт-Гамбір, Південна Австралія).

Міжнародна конфедерація архітектурних музеїв — міжнародна організація музеїв архітектури. Членами є музеї, центри, колекції та інші установи, які пропонують постійні виставки або спеціальні галереї з архітектури.

Опис[ред. | ред. код]

Власність[ред. | ред. код]

Деякі архітектурні музеї, такі як Галерея Рим, в Осло, Норвегія, є приватною власністю, а інші, як-от Палац образотворчих мистецтв в Мехіко, є державною національною спадщиною. Ще інші, як-от Національний музей будівництва у Вашингтоні, округ Колумбія, є державними установами, але управляються приватно.

Розташування[ред. | ред. код]

Деякі архітектурні музеї розташовані в колишніх будинках, особняках або резиденціях, наприклад Музей архітектури Понсенья. Інші музеї, з іншого боку, розміщені в будівлях, спеціально розроблених для розміщення музею архітектури, наприклад, Канадський центр архітектури. Музейна архітектура в таких музеях була спеціально розроблена та пристосована до цілей цього простору. Архітектурні музеї також можна «розмістити» під відкритим небом, як-от японський Мейдзі-мура. Деякі архітектурні музеї знаходяться у дуже великих містах або великих мегаполісах, але сам архітектурний музей може бути досить малим; одним із прикладів цього є Музей хмарочосів у Нью-Йорку. Загалом, будинкових архітектурних музеїв є чимало: іншими прикладами будинкових архітектурних музеїв є Шифферштадт у Фредеріку, штат Меріленд, будинок Рітвельда Шредера в Утрехті, Нідерланди, і будинок-музей Луїса Доменека і Монтанера в Канет-де-Мар, Іспанія.

Експозиції[ред. | ред. код]

Архітектурні музеї можуть демонструвати виставки, пов'язані з історією архітектури певного регіону, як-от Німецький архітектурний музей (діахронічний), але інші, як-от Музей архітектури Понсенья, зосереджені на певному архітектурному стилі (Креольська)[5].

Нагороди[ред. | ред. код]

Міжнародна висотна премія присуджується раз на два роки у Франкфурті-на-Майні «структурі, яка поєднує в собі взірцеву стабільність, зовнішню форму та внутрішню просторову якість, не кажучи вже про соціальні аспекти, для створення модельного дизайну». Нагорода була вперше вручена в 2003 році. Це було організовано спільно з містом Франкфуртом, Німецьким архітектурним музеєм і ДекаБанком[6]. Нагорода складається із статуетки та 50 000 євро, які спільно присуджуються планувальникам і забудовникам, які виграють цю нагороду[6].

Американське товариство ландшафтних архітекторів щорічно присуджує професійні нагороди архітектурним музеям і художнім виставкам. Деякі з нагороджених проектів: Художній музей Перес в Маямі, який отримав нагороду за стійкість проєкту[7], Teardrop Park, переможець у категорії «Загальний дизайн»[8] і Mesa Arts Center переможець у категорії «Загальний дизайн»[9].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kummerer, Wendy (2 листопада 2000). Athenaeum Small, Significant. Chicago Tribune.
  2. Schusev Museum of Architecture in Moscow. [Архівовано 2018-11-05 у Wayback Machine.] Moscovery.com 2019. Доступ 25 січня 2019.
  3. Shchusev State Museum of Architecture: About the Museum [Архівовано 2011-10-11 у Wayback Machine.] . Доступ 25 січень 2019.
  4. AD Interviews: Juulia Kauste / Museum of Finnish Architecture (MFA). Arch Daily. 8 грудня 2014. Доступ 25 квітня 2019.
  5. Sites of the Uncanny: Paul Celan, Specularity and the Visual Arts. Eric Kilgerman. Berlin: Walter DeGruyter, Publishers. 2007. С. 255. Доступ 25 січня 2019.
  6. а б IHP 2004, Jury, Ingeborg Flagge — IHP
  7. Perez Art Museum Miami: Resiliency by Design – 2015 ASLA Professional Awards. www.asla.org.
  8. 2009 Professional Awards. www.asla.org.
  9. ASLA 2007 Professional Awards. www.asla.org.