Муха вишнева східна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Східна вишнева муха
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні тварини (Eumetazoa)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Підряд: Cyclorrhapha
Інфраряд: Muscomorpha
Sectio: Schizophora
Subsectio: Acalyptratae
Надродина: Tephritoidea
Родина: Tephritidae
Підродина: Trypetinae
Триба: Carpomyini
Рід: Rhagoletis
Вид: Східна вишнева муха
Rhagoletis cingulata
Loew, 1862
Посилання
EOL: 725293
ITIS: 142712
NCBI: 43416

Східна вишнева муха (Rhagoletis cingulata Loew, 1862) — муха з родини осетниць (Tephritidae)[1].

За зовнішнім виглядом схожа на європейську вишневу муху та західну вишневу муху. Розмір 4,5—5,5 мм. Як правило, чорного кольору з жовтими краями на грудній клітці, головою, щитком і лапками. Очі зелені. На крилах — характерний малюнок поперечних і косих темних смуг[2]. Основна відмінна риса від європейської вишневої мухи — чотири поперечні смуги білого кольору на черевці[2].

Поширення

[ред. | ред. код]

Основний ареал — північні й східні штати США, окремі регіони Канади та осередки в Мексиці[1]. У Європі вперше виявлена в Швейцарії 1983 року і станом на 2016 рік внесена в список обмежено поширених у видів у Австрії, Бельгії, Нідерландах, Словенії, Угорщині, Франції, Чехії[1]. Включена в список відсутніх в Україні[2].

Життєвий цикл

[ред. | ред. код]

Відкладає яйця у плоди рослин таких видів[1]:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г Клечковский, Ю.Э.; Титова, Л.Г.; Палагина, О.В. (15—17 вересня 2016). Написано у Ужгород. Восточная вишневая и западная вишневая муха — карантинные виды рода Rhagoletis (Diptera: Tephritídae) [Східна вишнева та західна вишнева мухи — карантинні види роду Rhagoletis (Diptera: Tephritídae)]. I (IV) міжнародна науково-практична конференція «Проблеми сучасної ентомології». Українська ентомофауністика (рос.) . Т. 7, № 3. Київ: Київське відділення Українського ентомологічного товариства та Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України. с. 39. ISSN 2078–9653. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 2 травня 2020. {{cite conference}}: Перевірте значення |issn= (довідка)
  2. а б в Тітова, Л. Г.; Клечковський, Ю. Е.; Палагіна, О. В. (січень-березень 2017). Небезпека поширення східної вишневої мухи Rhagoletis cingulata Loew в Україні. Карантин і захист рослин (1-3): 2—4. ISSN 2312-0614.