Мігель Гончо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мігель Гончо
ісп. Miguel Honcho
Народився 5 серпня 1890(1890-08-05)
Вікторія-де-Дуранґо, Мексика
Помер 9 березня 1916(1916-03-09) (25 років)
Коламбус, США
Громадянство Мексика Мексика
Національність українець
Військове звання капітан
Нагороди срібна шабля за хоробрість

Мігель Гончо (Мігель (Михайло) Гончаренко, ісп. Miguel (Michailo) Honcho (Goncharenko)). Мексиканець українського походження, учасник Мексиканської революції 1910-17 років.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 5 серпня 1890 р. в Дуранго, в родині українського іммігранта Степана Гончаренка (що переїхав у Мексику з США) та індіанки Аніти Лопес. Учився в місцевій школі, помагав батькові помічником коваля, потому працював на плантаціях. Рано став помічати несправедливість і асоціював це з керівництвом диктатора Порфіріо Діаса. З початком революції приєднався до загонів Панчо Вілья в лавах Північної дивізії. За хоробрість та хитрість у партизанських вилазках одержав від Вільї срібну шаблю та звання капітана.

З приходом до влади лібералів єдність революційних загонів було порушено, але Гончо залишився у війську. Коли до влади прийшов Вентустіано Карранса, загін, де перебував Гончо, ненадовго зайняв Мехіко, але потім Вільї довелося відступити. Гончо пропонував, щоб частина загонів залишилася в місті таємно, але його пропозиції не прийнято.

Мігель Гончо загинув 9 березня 1916 року під час нападу армії Вільї на поселення Коламбус у штаті Нью-Мексико. У Дуранго, на вулиці де народився Гончо, висить пам'ятна дерев'яна табличка на честь відомого земляка, котру поновлюють раз на 20 років.

Цікаві подробиці[ред. | ред. код]

  • Мігель Гончо міг однією рукою зігнути підкову
  • Єдиною згадкою про українське походження в Мігеля була пісня «Ой за гаєм, гаєм»[1], котру він перейняв від батька і співав у загоні, проте змісту пісні вже не розумів.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 березня 2012. Процитовано 13 листопада 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)