Міжнародний парламент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародний парламент, або світовий парламент, або наднаціональний законодавчий орган — це теоретична концепція, яка передбачає законодавчий орган з представниками різних країн або суверенних утворень, подібний до парламенту, але на міжнародному рівні. Гіпотетичний міжнародний парламент формується глобального врядування та є частиною гіпотетичного світового уряду. Міжнародний парламент може базуватися на попередній міжпарламентській інституції[en] або новоствореному законодавчому органі.

Повноцінного світового парламенту, який би представляв усі чи більшість країн світу, на практиці не існує.

Найближчим до реального міжнародного парламенту є Європейський парламент — законодавчий орган Європейського Союзу, що обирається голосуванням громадянами 27 країн-членів ЄС. На відміну від інших міжпарламентських установ Європарламент має законодавчу владу у Європейському Союзі[1].

Ідея міжнародного парламенту або світового парламенту існує вже багато років, і різні організації та рухи виступають за його створення. Однією з найбільш відомих спроб створити його є Тимчасовий Світовий Парламент[en] (англ. Provisional World Parliament), заснований у 1982 році. Його представники регулярно збираються на парламентські засідання[2], однак ця організація не має реальної законодавчої влади.

Іншою помітною пропозицією міжнародного парламенту є концепція Парламентської асамблеї Організації Об'єднаних Націй[en]. Пропонована асамблея збирала б представників із різних країн та давала б пряму репрезентацію народам світу і могла би приймати обов'язкові до виконання закони[3]. Ця ідея виникла ще під час заснування Ліги Націй у 1920-их роках, відновилася після Другої світової війни та створення ООН і набула популярності після завершення Холодної війни, однак наразі не була втілена на практиці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. European Parliament – roles and powers | European Union. european-union.europa.eu (англ.). Процитовано 7 лютого 2024.
  2. Provisional World Parliament | UIA Yearbook Profile | Union of International Associations. uia.org. Процитовано 7 лютого 2024.
  3. Deplano, Rossana (2020-09). The parliament of the world? Reflections on the proposal to establish a United Nations Parliamentary Assembly. Leiden Journal of International Law (англ.). Т. 33, № 3. с. 577—599. doi:10.1017/S0922156520000151. ISSN 0922-1565. Процитовано 7 лютого 2024.