Мікромегас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мікромегас
фр. Micromégas
Жанр філософський роман
Форма повість
Тема філософія[1][2], подорож[1][2], людина[2], іронія[2] і mockeryd[2]
Автор Вольтер
Мова французька
Опубліковано 1752
Країна  Королівство Франція

Мікромегас ( фр. Micromégas ) — філософська повість, написана 1752 р. французьким філософом і сатириком Вольтером . Це етапний твір, який втілив оригінальні ідеї, що згодом допомогли створити жанр наукової фантастики. Перша версія роману була написана в 1738 або 1739 році.

У романі йдеться про відвідування Землі гігантською (зростом 120000 футів) істотою з планети, що обертається навколо Сіріуса, і її меншим компаньйоном із Сатурна. Натхненням для твору стали "Мандри Гуллівера" Джанатана Свіфта.

Короткий зміст[ред. | ред. код]

Мікромегас - тридцятидев'ятикілометровий велетень, молодий науковець з тисячею органів чуття, який живе на гігантській планеті Сіріус. Мікромегас піддається критиці за свою ентомологічну роботу зі сторону представника місцевого духовенства та вирішує відправитись у мандри Всесвітом.

Він прибуває на Сатурн та починає висміювати місцевих жителів за їх маленький зріст, хоча це було не надто довго, бо сміятися над мислячими істотами важко. Мікромегасу вдалось познайомитися з місцевим жителем.

Мікромегас та його новий друг обговорюють відмінності між своїми планетами та життям на них. Стає зрозуміло, що місцеві поступаються Мікромегасу та його планеті в усіх відношеннях. Тим не менш, вони разом відправляться на подорож.

Разом вони прибули та перебували на Юпітері цілий рік. Вони хотіли видати книгу на основі своїх спостережень за планетою, але інквізитори не дозволили їм цього зробити. Мікромегас і карлик продовжили свою подорож. Вони знехтували Марсом через його маленький розмір та висадились на Землі.

Призимлившись, вони розуміють, що планета є незаселеною. Та в один момент намисто карлика було розбите. Це намисто виконало функцію мікроскопа та вони змогли побачити спершу кита, а потім мандрівник на кораблі.

Маленькі мікроби змогли добре говорити про науку, але Мікромегас та карлик не змогли зрозуміти причин масових вбивств на Землі. Він записав у них що є душа та доброї відповіді дати вони не змогли. Лише учень Локка зацікавив Мікромегаса. У дуже неввічлевій манері в діалог втручається доктор з Сорбонни, аби довести що все було створено Богом.

Мікромегас та карлик покидають Землю, залишивши одну книгу, яка має допомогти їм побачити "кінець речей". Принісши книгу до Сорбонни, виявилось, що всередині вона вся біла. Усі причини будуть залишатися поза увагою - саме тому Вольтер вважає, що ставити любі метафізичні питання безглуздо.

  1. а б Mylne V. Bibliographie Du Genre Romanesque Français, 1751-1800 — 1977.
  2. а б в г д https://data.mimotext.uni-trier.de/wiki/Item:Q1011