Мінеке Схіппер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінеке Схіппер
Mineke Schipper
Ім'я при народженні нід. Wilhelmina Janneke Josepha de Leeuw
Псевдо Mineke Schipper
Народилася 6 грудня 1938(1938-12-06) (85 років)
Полсбрук, Нідерланди
Країна  Нідерланди[1]
Діяльність письменниця, професорка
Галузь есей
Alma mater Утрехтський університет і Амстердамський вільний університет
Знання мов нідерландська[2]
Заклад Амстердамський вільний університет, Лейденський університет[3] і Лейденський університет[1]
Нагороди
Сайт minekeschipper.nl

Мінеке Схіппер (повне ім'я Вільгельміна Яннеке Йозефа де Леу, нар. 6 грудня 1938, с. Полсбрук, Нідерланди) — голландська професорка міжкультурного літературознавства в Лейденському університеті, авторка наукової та художньої літератури. Найбільш відома своїми працями із порівняльної міфології літератури та міжкультурних досліджень.

Діяльність[ред. | ред. код]

Мінеке Схіппер дала поштовх розвитку міжкультурного літературознавства. Дослідниця працювала запрошеною професоркою у Буркіні-Фасо, Зімбабве, Кенії, Нігерії, читала лекції у Китаї, де брала участь у проектах з історії героїв та міфології творіння спільно з колегами з Китайської академії соціальних наук (CASS).[4]

Свою діяльність Мінеке Схіппер спрямовує не лише на академічну, але і на практичну аудиторію. Як письменниця, читає лекції в університетах Берклі, Пекіна, Стокгольма, Преторії, а також для мусульманської громади в Найробі, синагоги в Лейдені, Форуму арабських жінок, Чайного будинку в Пекіні, книжкового ярмарку в Стамбулі, Товариства фольклористів у Єгипті.[5]

Художня література[ред. | ред. код]

Її наукові зацікавлення світовими традиціями, міфами, прислів'ями знайшли відображення у всесвітньовідомій праці «Ніколи не беріть шлюб із жінкою з великими ногами»(1996). У ній вміщено тисячі прислів'їв про жінок зі всього світу, базуючись на яких, авторка застосовує критичний аналіз щодо різного сприйняття жінки в світових культурних, релігійних, гендерних, сексуальних традиціях. За цю книгу авторка отримала нагороду Eureka Award 2005. Праця була опублікована турецькою, китайською, іспанською, арабською, корейською, португальською мовами.[6]

Ще одна праця, яка заслуговує на увагу — книга «Голі чи покриті. Світова історія одягання та оголення» (2017), в якій авторка описує історію голого та одягненого тіла через культурну призму сучасності та минувшини[4]. У ній Мінеке Схіппер вміло поєднує академічний стиль та гумор, що дозволяє читачу краще зрозуміти природу людського тіла та трансляцію образу індивіда в суспільстві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Leidse Hoogleraren
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. https://www.ascleiden.nl/content/leiden-asa
  4. а б Голі чи покриті. Світова історія одягання та оголення (Мінеке Схіппер) купить книгу в Киеве и Украине. ISBN 978-617-7654-18-5. grenka.ua. Архів оригіналу за 20 грудня 2020. Процитовано 24 квітня 2021.
  5. Mineke Schipper. African Studies Centre Leiden (англ.). 7 жовтня 2014. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  6. Women in Proverbs Worldwide. womeninproverbsworldwide.org. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 26 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]