Над хмарами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Над хмарами
High in the Clouds
Жанр казка
Форма роман
Автор Пол Маккартні,
Філіп Арда,
Джеф Данбер
Мова англійська
Опубліковано 2005

«Над хмарами» (англ. High in the Clouds) — казково-фантастична повість із екологічним ухилом, написана музикантом Полом Маккартні разом із дитячим письменником Філіпом Арда й мультиплікатором Джефом Данбером. Опублікована у жовтні 2005 року у видавництві Faber & Faber із ілюстраціями Джефа Данбера.

Незабаром після виходу книжка була перекладена кількома мовами, у тому числі українською, французькою, іспанською, італійською, шведською, естонською, фінською, угорською, польською, чеською. Російський переклад Григорія Кружкова вийшов 1 серпня 2006 року тиражем 7 тис. прим.[1] і пізніше не перевидавався (у Великій Британії книжку було випущено тиражем 500 тис. прим.)[2][3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Білочка Віра на прізвисько Вивірка (англ. Wirral) жила у великому лісі й любила слухати оповідання своєї матері про країну Анімалію, де тварини живуть на острові дружно й безтурботно. Але раптом бульдозери знищують їх ліс, мати Вивірки гине, а тварини розбрідаються хто куди. Білочка вирішує знайти Анімалію, а поки прямує в найближче місто — величезний Мегаполіс (англ. Megatropolis), де є високі хмарочоси, але тварини живуть у жалюгідних халабудах і працюють на заводах лютої мавпи Грети (англ. Gretsch). У місті Вивірка знайомиться з пацюком Ратсі й білочкою Вільгельміною (англ. Wilhamina) й ділиться з ними планом розшукати чудову країну. У місто прилітає й невтомна мандрівниця Жабка (англ. Froggo), кульгава жабка на повітряній кулі, яку Вивірка знала, ще живучи у лісі.

Ратсі пропонує друзям подивитись, як живе Грета, й вони пробираються в її квартиру через водопровідні колодязі. Проте Грета помічає їх і хапає Вільгельміну, а Ратсі зникає. Вивірка розуміє, що Греті й її підручному Векфорду стало звідкись відомо про Анімалію, й вони тепер також шукатимуть цю країну, щоб її знищити. Щоб випередити їх, Вивірка й Жабка на повітряній кулі відправляються на пошуки Анімалії й незабаром її знаходять. Мешканці острова на чолі з дядьком Бізоном радісно зустрічають їх і готові захищати острів від загарбників. Вільгельміна тим часом нудиться у тюрмі, де знайомиться із блохою Альфредом, який допомагає їй утекти разом із Жабкою, що прилетіла за нею. Жабка доставляє Вільгельміну на острів, не знаючи, що туди ж за ними прямує військовий катер із Гретою й Векфордом, до яких приєднався й Ратсі.

Анімалію починають обстрілювати снарядами з катера, але незабаром Жабка за допомогою китів накидає на катер сітку, і Грету з Векфордом беруть у полон. Вони повідомляють пароль від тюрми, який телефоном передають Альфреду, й ув'язнені тварини виходять на волю. Вивірка й Вільгельміна пробачають Ратсі. Через кілька днів усі тварини з Мегаполісу переселяються до Анімалії, а Грета й Векфорд там стають прислугою.

Книжка закінчується фразою про те, що про людину можна судити з того, як вона ставиться до тварин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маккартни П., Данбар Дж., Арда Ф. Высоко в облаках / Пер. с англ. Г.Кружкова. — М.: ЗАО «РОСМЭН-ПРЕСС», 2006. — 95 с.: ил.
  2. В России издана детская книга Пола Маккартни (1 августа 2006 г., 16:22). Архів оригіналу за 7 жовтня 2014. Процитовано 8 жовтня 2014.
  3. Пол Маккартни написал книгу о зверином рае (Известия, 28 августа 2006). Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 8 жовтня 2014.