Наступні 100 років (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наступні 100 років: Прогноз подій XXI століття (англ. The Next 100 Years: A Forecast for the 21th Century) — книжка американського політолога Джорджа Фрідмана, в якій міститься прогноз геополітичних змін, які можна очікувати у XXI сторіччі. Вийшла друком 2009 року і стала бестселлером (за оцінкою газети «The New York Times»).

Книга містить глибокий аналіз сучасних тенденцій та складається з глав, що подають прогноз періодами по 20 років.

Зміст книги[ред. | ред. код]

Нинішнє ганебне ослаблення США — ілюзія, американська міць настільки велика, що найближчі 100 років стануть роками їх абсолютного панування, а пік могутності припаде на кінець XXI сторіччя. Безвольна Європа поступово втратить своє значення, а Китайський зріст виявиться мильною бульбашкою, яка незабаром лусне.

На геополітичному горизонті по черзі зійдуть нові зірки: Японія, Туреччина, Польща, Мексика.

Росія поступово відновить свій контроль над пострадянським простором в 2020-х роках, в основному, не за рахунок мобілізації, а шляхом проведення спецоперацій, але після цього впаде і розвалиться вже остаточно, не витримавши конкуренції з сильнішими державами. Туреччина розширить свій вплив на Кавказ і, частково, Середню Азію, і буде активно торгувати з Кримом та Одесою, де її інтереси зіткнуться з інтересами України та Польщі.

У 2050 році відбудеться Третя світова війна: Японія та Туреччина нападуть на США, які будуть в альянсі з Польщею, Китаєм та Індією. США переможуть за кілька років Японію та Туреччину та встановлять нову гегемонію над світом. У США відбудеться значний економічний розвиток, схожий на той, що був після Другої світової війни.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Nazaryan, Alexander. Mitt Romney reads "The Next 100 Years," book that predicts conflict with Russia, space war with Japan. nydailynews.com. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 24 березня 2022.