Нгума-монене

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нгума-монене (Nguma-monene, у перекладі з лінґала — «великий пітон» чи «удав»[1]) — криптид, який ніби-то проживає на болотах Центральної Африки, східного Камеруну, річки Мотаба та Республіки Конго. Описується як величезний змієподібний ящір з ногами.

Опис і історія[ред. | ред. код]

Століттями місцеві жителі заболочених джунглів басейну річки Конго переказують один одному розповіді про гігантських тварин, які переховуються в місцевих лісах, болотах і озерах. Один з цих монстрів нгума-монене.

Один з сучасних описів даної тварини залишив місіонер Джозеф Елліс, який двічі (в 1961 і 1971 роках) нібито стикався з цією істотою. З його слів, він бачив її не повністю, проте видима йому частина хвоста або шиї становила не менше 10 метрів і сягала в діаметрі від пів метра до метра. Забарвлення істоти було мишасте. Повернувшись в село, пастор Елліс спробував розпитати місцевих жителів. Однак, з'ясувалося, що предмет його розмови це табу й обговорювати його не можна. Доктор Рой Маккал, під час двох своїх експедицій в пошуках іншого місцевого монстра мокеле-мбембе, зібрав безліч повідомлень про нгума-монене[2]. В тому числі він дійшов висновку, що тварина має дуже короткі кінцівки й більше схожа на ящірку, ніж на змію. І можливо є перехідною істотою між зміями і ящірками, або «живим викопним» із ряду динозаврів.

Те, що Маккал шукав мокеле-мбембе і при цьому описав у своїй книзі нгума-монене, породило величезну плутанину. Багато хто став вважати, що йдеться про одну й ту ж саму істоту. Насправді ж мокеле-мбембе це істота, що нагадує завропода — чотириногого динозавра з довгими хвостом і шиєю. Тоді як нгума-монене скоріше нагадує гігантського варана, але набагато більшого. У звіті 1928 року про подібного змія повідомляє інспектор Люсьєн Бланку. Згідно з цим звітом, чудовисько вбило гіпопотама в річці Бручучоу, а також витоптало поле маніоку, залишаючи сліди діаметром від 1 до 1,5 метрів. Тварина також згадується у звітах 1932 і 1934 років.

Нгума-монене більшість свідків описує як травоїдну істоту, що іноді харчується рибою. Але при цьому воно вбиває слонів, гіпопотамів, крокодилів, ламантинів, хоча м'ясом їх і не харчується. Нгума-монене часто нападає на рибальські човни, вбиваючи при цьому людей, але їхні тіла він не пожирає. Відсутність же крокодилів в місцях проживання нгума-монене швидше за все пояснюється тим, що тварина поїдає яйця крокодилів, порушуючи цим їх цикл відтворення. Подібним чином великі варани знищують нільських крокодилів в місцях, де їх ареали перетинаються.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nguma-monene - Everything2.com. everything2.com. Процитовано 8 листопада 2023.
  2. Mackal, Roy P. (1987). A Living Dinosaur?: In Search of Mokele-Mbembe (англійською) . Brill Academic Pub, видання 1. с. 340. ISBN 978-9004085435.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roy P. MacKal. A Living Dinosaur?: In Search of Mokele-Mbembe. — 1. — Brill Academic Pub, 1987. — 340 с. — ISBN 978-9004085435.
  • George M. Eberhart. Mysterious Creatures: A Guide to Cryptozoology. — ABC-CLIO, 2002. — 794 с. — ISBN 979-1576072836.