Немагнітний чавун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Немагнітний чавун — чавун з низькою магнітною проникністю і високим питомим електричним опором. Є різновидом легованих чавунів. З немагнітних чавунів виготовляють кришки масляних вимикачів, кронштейни для кабелів, станини електродвигунів тощо.

Одержання

[ред. | ред. код]

Немагнітні чавуни виплавляють у електропечах (індукційних і дугових) і вагранках. При плавці в індукціонних печах вигар становить ~ 10 % С, ~ 8 %Mn і ~ 11 % SWi. Засвоєння нікелю при плавці у електропечах перевищкує 95 %. Вигар кременю і марганцю у вагранках при введенні у шихту у вигляді чавуну становить відповідно 7-10 і 11 %, а при введенні у вигляді феросиліція і феромарганцю відповідно 20-25 і 20-22 %. Чавун піддають відпалу і нормалізації. Для зняття внутрішніх напружень використовують відпуск.

Використання

[ред. | ред. код]

Немагнітні чавуни використовують у електротехниці, машинобудуванні та в інших галузях.

Література

[ред. | ред. код]
  • Немагнітний чавун. // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  • Жигуц Ю. Ю., Талабірчук В. Ю. Технологія отримання немагнітних термітних чавунів. // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». — 2011. — № 713 : Оптимізація виробничих процесів і технічний контроль у машинобудуванні та приладобудуванні. — С. 75-78. — Бібліографія: 6 назв.
  • Широков В. В. Технологія синтезу немагнітних термітних чавунів / В. В. Широков, Ю. Ю. Жигун // Наукові записки [Української академії друкарства]. — 2013. — № 1. — С. 97-101. — Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nz_2013_1_17.
  • А. А. Шейко. Немагнитный чугун. // Энциклопедия неорганических материалов. Т. 2. — К., 1977. (рос.)