Нижня Хортиця (річка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нижня Хортиця
Верхів'я р.Нижня Хортиця. Ставок за окол. с.Смоляне
Витік у с. Запорізька Балка
Гирло Дніпро
Басейн басейн Дніпра
Країни: Україна Україна
*Дніпропетровська область
*Запорізька область
Регіон Запорізька область
Дніпропетровська область
Довжина 19 км
Притоки: невеликі потічки

Ни́жня Хо́ртиця — річка в Україні, в межах Нікопольського району Дніпропетровської області (витоки) і Запорізького району Запорізької області. Права притока Дніпра (басейн Чорного моря)[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Ставок за околицею с.Уділенське

Довжина річки 19 км. Долина у верхів'ї неглибока, з пологими схилами, нижче за течією — вузька і порівняно глибока, балкоподібна. Річище слабозвивисте, часто пересихає. На річці споруджено кілька ставків[1][2].

Розташування[ред. | ред. код]

Нижня Хортиця бере початок у селі Запорізька Балка. Тече переважно на схід (частково на північний схід). Впадає до Дніпра (в заплавне озеро Лиман) біля північної околиці села Розумівки, неподалік від південного краю острова Хортиці та місця впадіння Старого Дніпра у Дніпро[1][2].

Природно-заповідний фонд[ред. | ред. код]

Ентомологічний заказник «Урочище Олень»
Ценопопуляція горицвіту волзького

У межах долини р.Нижня Хортиця в різні роки створено 3 природно-заповідні об'єкти[3].

У 1980 році у верхній частині долини річки в створено ботанічний заказник місцевого (обласного) значення «Цілинна ділянка», площею 1,5 га. Заказник перебуває у віданні ДП «Запорізьке лісомисливське гоподарство»[3].

У 1984 році у верхній частині долини річки в створено ентомологічний заказник місцевого (обласного) значення «Урочище Олень», площею 10 га. Заказник перебуває у віданні ДП «Запорізьке лісомисливське гоподарство»[3].

У 1984 році в середній частині долини річки в створено ентомологічний заказник місцевого (обласного) значення «Цілинна балка», площею 4 га. Заказник перебуває у віданні Розумівської сільської ради[3].

На територіях заказників охороняється ряд раритетних видів та угруповань рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, Зеленої книги України та інших природоохоронних документів[4][5][6].

З історії[ред. | ред. код]

Краєзнавець Я. П. Новицький 1884 року писав: «При впадінні р. Н. Хортиця в Дніпро вона глибока та рибна протягом коло версти, далі ж у степ, у літню пору, вона майже висиха. У весняну повінь вона широка, при гирлі долина річки заливається на дві версти і називається лиманом; в цей час з Дніпра заходе багато риби, в основному коропів та лящів на терку, тому тут бувають багаті улови. Рибалки використовують неводи і сіті, а німці-меноніти полюють з рушницями та острогами. Рибалки Розумовки розказували, що у балці зариті запорозькі клади».

Галерея[ред. | ред. код]

У долині р.Нижня Хортиця

Ковилові степи долини р.Нижня Хортиця

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Словник гідронімів України] — К.: Наукова думка, 1979. — С. 389
  2. а б в Каталог річок України»]. — К. : Видавництво АН УРСР, 1957. — С. 124
  3. а б в г Інформаційний екологічний атлас Запорізької області. — Запоріжжя, 2012 — 56 с. (с. 26—27)
  4. Рідкісні рослини, тварини, гриби і лишайники Запорізької області : навч. посібник / В. І. Петроченко, В. І. Шелегеда, О. В. Жаков [та ін.]; за ред. В. І. Петроченка. — Запоріжжя : Поліграф, 2005. — 224с.&nbsp— ISBN 966-375-018-9
  5. Петроченко В. І. Рідкісні первоцвіти Запорізького Правобережжя // Краєзнавство Запорожжя. — 2017. — № 3 (4). — С. 46—71
  6. Петроченко В. І. Герпетофауна Запорізького Правобережжя і прилеглих дніпровських островів // Краєзнавство Запорожжя. — 2018. — № 3 (7). — С. 65—96

Джерела[ред. | ред. код]