Нісхо Іноуе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нісхо Іноуе
яп. 井上日召
Народився 12 квітня 1887(1887-04-12) або 12 квітня 1886(1886-04-12)
Каваба, Повіт Тоне, Префектура Ґумма, Японія
Помер 2 квітня 1967(1967-04-02) або 4 березня 1967(1967-03-04)
·інсульт
Країна  Японія
Діяльність проповідник
Alma mater Університет Васеда і Takushoku Universityd
Конфесія буддизм
Нісхо Іноуе

Нісхо Іноуе (яп. 井上 日召, Inoue Nisshō) Японський радикальним буддійським проповідником секти «Нічіренізму», який заснував міжвоєнну японську ультраправу бойову організацію «Кецумейдан» (яп. 血盟団 Ліга крові). Всупереч поширеній думці, Нісхо Іноуе ніколи не був висвяченим монахом буддійської секти «Нітірен-сю», а був більше самозваним буддійським проповідником, чиї екстремістські принципи були широко засуджені основним (головним) японським буддистським істеблішментом тогочасної Японської імперії.[1]

біографія[ред. | ред. код]

Нісхо Іноуе народився у 1887 році під іменем «Іноуе Широ» (пізніше прийнявши ім'я Акіра, а потім Нісшо, буквально «Покликаний сонцем») в Японській імперії у селі Кавабі, префектура Гунма, в сім'ї сільського лікаря. Здобувши освіту в «Кооперативі Тойо» (сучасний японській Університет Такушоку), він покинув навчання та поїхав до материкової частини Китаю, а саме Маньчжурії, де проводив час як бродяга, і зрештою знайшов роботу, де працював з 1909 по 1920 рік на Південно-Маньчжурській залізниці. Повернувшись до Японської імперії, Нісхо Іноуе спочатку навчався на монаха «дзен», але потім став послідовником буддійської секти «Нітірен-сю», це навернення змусило його переїхати до лісу Міхо, префектура Сідзуока, щоб навчатися у вченого буддійської секти «Нітірен-сю» й одночасно націоналістичного проповідника Танаки Чігаку в його Академії «Кокучукай». У цей період Нісхо Іноуе зустрів засновника японського «айкідо» пана Моріхея Уесібу. Однак незабаром Нісхо Іноуе розчарувався у вченні Танаки Чігаку, і в 1928 році він переїхав до Оараї, Ібаракі, де заснував власний храм «Risshō Gokokudō (яп. 立正護国堂, Храм захисту праведників)», який також служив центром навчання молоді, та в якому захищалась мілітаристська революція в Японській імперії.[2] Протягом цього часу за сприяння колишнього Лорда-зберігача Таємної печатки Японії пана Міцуакі Танаки він познайомився з такими діячами японського правого крила, як Шумей Окава та Іккі Кіта, та отримав гарячу підтримку від японських радикально налаштованих молодих офіцерів сусідньої військово-морської бази в Цучіурі.

У 1930 році Нісхо Іноуе переїхав до столиці Японської імперії місто Токіо, де він почав формувати японську ультраправу бойову організацію «Кецумейдан», він набирав в її члени японських радикальних студентів університету.[3] «Кецумейдан» було офіційно засноване у 1932 році разом із групою з 13 молодих японських офіцерів, у тому числі Шо Онума та Горо Хішінума, поставивши за мету повалення політичної та економічної еліти Японської імперії того часу під гаслом «Одна людина, одне вбивство». Перша хвиля вбивств групи відбулася на початку 1932 року, коли 9 лютого було застрелено, серед них був і колишній міністр фінансів Японської імперії пан Дзюнноске Іноуе, а 5 березня — генерального директора «Mitsui» дзайбацу" барон Dan Takuma. Нісхо Іноуе був заарештований незабаром після останнього політичного вбивства, після чого його довірений підлеглий Коґа Кійосі, перебрав кермо проводу угруповання, та почав організувати другу хвилю політичних вбивств, яка завершилася вбивством прем'єр-міністра Японської імперії пана Інукая Цуйосі 15 травня, ця подія стала в історії відома під назвою «Інцидент 15 травня».

На суді абат буддійської секти Ріндзай пан Гемпо Ямамото свідчив на користь свого колишнього учня, виправдовуючи його насильство з точки зору світогляду «дзен» та японського імперіалізму.[4] У листопаді 1934 року Нісхо Іноуе та троє бойовиків організації «Кецумейдана» були засуджені судом до довічного ув'язнення, оскільки прокуратура не змогла добитися для них смертних вироків (смертної кари). Решта затриманих учасників цієї групи отримали більш м'які покарання. Нісхо Іноуе був звільнений з в'язниці завдяки амністії в 1940 році[5] Після завершення другої світової війни, окупаційна адміністрація США на території Японії визнали Нісхо Іноуе «фашистом», і у 1947 році його усунули від громадського життя. Після закінчення окупації Японії Нісхо Іноуе був реабілітований і залишався видатною фігурою в колі японських правих активістів після окупації Японії до своєї смерті від інсульту в 1967 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  • 堀まきよう (Makiyo Hori,「井上日召と"かぎの折伏":血盟団事件について」("Іноуе Нісшо та його терористичні ідеї: кілька приміток до присяги групи крові")早稲田政治経済学雑誌( Waseda Journal of Political Science and Economics)328 (1996).
  • 小林秀雄 (Хідео Кобаясі), 「井上日召の思想と行動:日本ファシストの一類型」("Думки та діяльність Іноуе Нісшо: модель для японських фашистів)歴史評論 (Rekishi Hyoron) 400 (1983).
  • Стівен С. Лардж, «Націоналістичний екстремізм у ранній севі в Японії: Іноуе Нісшо та „Інцидент із Корпусом застави крові“, 1932 р.» у Сучасних азійських дослідженнях 35:3 (2001).
  • 父が子に送る一億人の昭和史:人物現代史 (Історія сто мільйонів сева від батька до дитини — сучасні біографічні історії), Mainichi Shimbun Press, 1977.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hori, Inoue Nissho. p.178
  2. Modern Biographical Histories, p.16
  3. Large, Nationalist Extremism. p.548
  4. Zen terror, Brian Victoria, 10 July 2019, Aeon. Quotes from Asahi Shimbun, 15 September 1934.
  5. (一億人の昭和史, p. 16)