Обговорення:Збройні сили Північної Македонії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поставки української зброї до Македонії[ред. код]

Майже забутий факт: на початку 2000-их Македонія опинилась у скрутному становищі через військові дії підтриманих Заходом албанських сепаратистів. Україна виявилась чи не єдиною країною, яка поставила зброю до Македонії і, тим самим, допомогла зберегти територіальну цілісність та суверенітет країни. Гадаю, що це варто було би якось зберегти "для майбутніх поколінь" цей епізод україно-македонських відносин. Трохи матеріалів по темі:

  • Порушуючи взяті Україною зобов'язання не здійснювати співробітництво у "чутливій" сфері із державами, в регіонах яких проходять збройні конфлікти, розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 2 та 12 червня, від 13 серпня 2001 року, підписаними Прем'єр-міністром України Кінахом А.К. була передана в Македонію військова техніка, та озброєння по залишковій вартості на суму 52,7 млн. дол. США. Передана техніка: 31 танк Т-72; 22 одиниці БТР - 80; 4 од. літаків СУ-25; 12 одиниць вертольотів МІ-24 та 2 одиниці МІ-8МТ; 6 систем залпового вогню "Град"; велика кількість авіаційних ракет та інше.
    ЗВІТ Про результати роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по перевірці фактів незаконної торгівлі зброєю і військовим майном та їх незаконної передачі в інші країни (Постанова ВР України від 11 липня 2002 р. № 87-IV)
  • Утім, варто зауважити, що від поставок військової техніки Україна відмовилася добровільно, позаяк продаж Македонії зброї не суперечить жодним угодам і де- юре не підпадає під якісь обмеження. Від України у березні 2001 року Македонія отримала 2 бойовi вертольоти Мі-24 і 4 військово- транспортнi вертольоти Мі 8.Вертольоти були передані Македонії зі складу вертолітної ескадрильї Міністерства оборони України, яка діяла в складі миротворчих сил на Балканах. На початку липня Україна додатково передала Македонії ще чотири Мі-24, а також 4 штурмовики СУ 25 зi складу ВПС України.
    Україна не озброює Македонію Сергій СОЛОДКИЙ, «День»