Обговорення користувача:Пріам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, Пріам!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 02:51, 16 червня 2016 (UTC)[відповісти]

Іван Мазепа[ред. код]

Привіт. Це зрозуміло, що він прийняв присягу на вірність цареві — він був підданим царя, і цього неможливо було уникнути. Про те, що він був під патронатом Петра I, вже сказано у вступі. Можна це якось уточнити. Якщо хочете додати інформацію про присягу - зробіть це у тілі статті. І наголошувати на тому, що присяга була на Євангелії — зайве. Україномовні джерела такого наголошення не роблять. А якщо Ви апелюєте до вірян — типу «от дивіться, який він гріх вчинив!» — то Вікіпедію читають не лише віряни, її читають також агностики й атеїсти, а також представники релігій, відмінних від християнства. Але якщо вже згадувати про Євангеліє, то варто також вказати на те, що ця присяга була однією з підстав для пізнішого накладення анафеми на нього. Загалом — раджу додати цю інформацію в тіло статті, у відповідний розділ. І на майбутнє — старайтеся суперечливі питання вирішувати шляхом обговорення на СО опонента, СО статті, або на своїй СО. Ну й ще — додану інформацію треба підтверджувати авторитетними джерелами, у таких випадках як цей — навіть не одним, а двома-трьома.--Piramidion 05:56, 19 жовтня 2016 (UTC)[відповісти]

І ще щодо присяги й анафеми: гляньте оцю статтю: [1] — там досить детально все розписано. І, як я вже казав, в царській (чи то пак імперській) Росії присяга цареві не була чимось нетривіальним, так само як і її порушення.--Piramidion 07:48, 19 жовтня 2016 (UTC)[відповісти]

Хай буде як Ви бажаєте.

Пріаме, якщо ви так запекло відстоюєте «гірку правду» щодо гетьмана Мазепи (як ви висловилися до користувача ‎Андрія Шкурби), то чому б вам, як шанувальнику Петра І, не написати, що цей цар (окрім своєї реформаторської діяльності, яка вартувала життя великої кількості людських душ — майже кожен п'ятий мешканець Московського царства помер на війні чи від голоду[2]) — славився розпусним життям з елементами гомосексуалізму, в інтернеті багато інформації. Якщо ви за правду — то правда повинна бути рівномірною для всіх сторін, а не бути однобокою.
Щодо клятви Мазепи на Євангелії — інформація відносно цього повинна бути у статті про анафему на гетьмана Івана Мазепу зі вказівкою на кілька джерел. У вступі статті про Мазепу ітак вказано, що він був під патронатом царя, не потрібно спекулювати. Зрада гетьмана була не перед усім світом (як ви це намагаєтися показати), а перед Москвою. Така моя думка.--Парус (обговорення) 17:32, 20 жовтня 2016 (UTC)[відповісти]

Про найбільші втрати людей історія мовчить.[ред. код]

Привіт, Парус! Я переконаний, що правде не буває ні гірка ні солодка. Вона або є, або її немає. Я не шануальник а ні Петра, а ні Мазепи. Безперечно проявив наполеглевість виключно через одне слово у спірній статті. А саме через посилання на те, що "формально Підтримував Москву". Мазепа зовсім не формально, а досить активно підтримував Москву і царя. І ця взаємна підтримка принесла багато користі в поставленій меті. А ви, як я бачу, дуже жалкуєте за людським втратами заподіянними в наслідок Петрівских війн та реформ? Тоді вже виключно до Вас... Найбільші втрати людей на территорії колишньої Русі заподіяні батьком Петра - царем Олексієм Михайловичем (Тішайшим). Це було під час церковних реформ Патріарха Нікона. І Радянська історія і Російска і навідь Українська про це мовчить. Хоча під час церковного росколу було знищено майже третина чоловічого населення держави. Істинна благодатна церква на Україні залишалася тільки на Буковині у Глибокинському районі Білокриницький гурт старовірів безпопівців. Туди, до речі, таємно (хоча і частенько) приїздив колишній президент В.А. Ющенко. Хитри лис був. На камерах із Філаретом лобзався, а по Божу благодать знав куди їздити. Ця (вище зазначена) страта людей була допощена тільки щоб рівненько пройшла Переяславська Рада. Та щоб не виникало проблем із гетьманом Богданом Хмельницьким. Посилання на цей факт Ви не знайдете ніде. Редагувати гомосексуальні переваги Петра?? Можна було б. Але на російскій сторінці статті теж є пильні вартові. Правда - СПРАВЖНЯ ПРАВДА у цьом світі досить дорого коштує. Тому радагуйте свої статті як вам бажається, але без мене. Я зовсім нещодавно зареєструвався на вікіпедії. Нікого не хотів образити. Але по манерам поведінки користувачів це мені нагадує world of tanks.