Обговорення користувача:Sehrg/Архіви/2021/квітень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: AS у темі «Цибуля» 3 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проєкт із моніторингу вандалізму

Привіт! Ви є активним патрульним, тому, можливо, вам було б цікаво долучитися до проєкту із моніторингу вандалізму?

Ідея в тому, щоб завжди був хтось, хто перевірить усі невідпатрульовані редагування анонімів за конкретний день на предмет очевидного вандалізму. Бо маємо осяжну проблему із тим, що часто вандалізм довго залишається непоміченим, що шкодить чистоті Вікіпедії і її репутації.

Щоб долучитися, достатньо приділяти півгодини-годину часу раз на тиждень-два. Для активних учасників передбачені сувеніри; деталі на сторінці проєкту. Дякую! --Acedtalk 21:16, 5 квітня 2021 (UTC)

Я якраз неактивний патрульний щодо тем, які не входять у вузьку сферу моїх інтересів. Дякую за запрошення, але відволікатись не буду. --Sehrg (обговорення) 21:28, 5 квітня 2021 (UTC)

Цибуля

Навіщо таке нагромадження термінів у преамбулі? Це енциклопедія, а не ботанічний довідник. Про це можна написати в розділі про систематику. Зазвичай у вікіпедію заглядають пересічні люди, і нагромадження термінів збиває з пантелику. --Bulakhovskyi (обговорення) 12:31, 18 квітня 2021 (UTC)

Дві назви це нагромадження? Аж ніяк! Це стаття про рід Allium, який має дві рівноцінні назви: часник, цибуля. Окремо у вікіпедії є статті й про цибулю городню і часник городній. --Sehrg (обговорення) 12:38, 18 квітня 2021 (UTC)
Я запропонував оптимальний варіант: залишити назву роду Цибуля, а далі написати, що до нього також належить часник. Для енциклопедії цього достатньо. А в розділі про систематику можна написати, що деякі українські джерела (не всі!) подають другу назву роду Часник. От і все. Щоб було простіше для читача. У тому і проблема української вікіпедії: ти відкриваєш сторінку й одразу бачиш усі назви: варіантні, діалектні, застарілі тощо.--Bulakhovskyi (обговорення) 15:00, 18 квітня 2021 (UTC)
Так, українська радянська енциклопедія подає для роду Allium одну назву цибуля, але і словник Кобів і Опрєдєлітєль висших растєній — дві рівноцінні назви часник, цибуля (до речі, точно так само для роду Rosaшипшина, троянда). Для роду Allium в українській мові немає „народних“ назв (лише для окремих видів), тому нагромадження термінів неможливе. --Sehrg (обговорення) 15:25, 18 квітня 2021 (UTC)
Питання про рівноцінність або нерівноцінність назв дуже спірне. Якщо взяти, наприклад, Маслина та Олива, то тут немає заперечень. Щодо Троянда і Шипшина, то тут поле для дискусій, адже троянди є окультуреними формами шипшини. І в такому разі хіба можна ці назви вважати рівнозначними? Словник Кобіва тут не вносить ясності, а ще більше збиває з пантелику. Я розумію, що буває кілька назв, але за основу треба брати щось одне. --Bulakhovskyi (обговорення) 15:47, 18 квітня 2021 (UTC)
Питання рівноцінності щодо українських назв для родів Allium і Rosa не є спірним. Кобів основні назви виділяє жирним шрифтом, а Опрєдєлітєль висших растєній Украіни не основних назв не подає. --Sehrg (обговорення) 15:57, 18 квітня 2021 (UTC)
Так, і троянда, і шипшина належать до роду Rosa, але все одно троянда й шипшина — це не те саме. Не можуть ці назви бути рівноцінними, навіть з наукового погляду. --Bulakhovskyi (обговорення) 16:17, 18 квітня 2021 (UTC)
Рід це сукупність видів й іноді види в українській мові називаються по різному й іноді немає головної назви. Щодо троянди/шипшини, то якщо ви натякаєте на те, що троянда це культурна рослина, а шипшина дика (як написано в УРЕ), то це теж не правильний підхід. Візьмемо для прикладу вид троянда Бенкса (до речі, Кобів трохи помилився з видовою назвою, треба було „троянда Бенкс“, бо вид названий на честь жінки). Вид росте і в дикій природі і його вирощують. Отже, це троянда, чи шипшина, чи й те й інше одночасно? --Sehrg (обговорення) 18:30, 18 квітня 2021 (UTC)
Я все це дуже добре розумію. Систематика — складна річ навіть для біологів. Різні підходи, різні назви, різні погляди на місце того чи того виду й так далі. Скажіть мені одне: навіщо це пересічному читачеві? Чому немає цього безладу у вікіпедії московитів?--Bulakhovskyi (обговорення) 07:33, 19 квітня 2021 (UTC)
Те, що тут ми обговорюємо — це питання не систематики, а суто українського називництва. Адже існування цих родів як категорій не викликають питань, а наукові назви (Allium, Rosa) родів є більш-менш усталеними. --Sehrg (обговорення) 08:52, 19 квітня 2021 (UTC)
Це не безлад, а природній конфлікт між термінологією й інтуїцією. Опускати ці деталі буде введенням в оману. --AS 10:32, 19 квітня 2021 (UTC)

Нічниці

Сергію! Добра робота! Мушу визнати, я цілком профан у кажанах, і загалом ваша доробка статей до прийнятного вигляду мене приємно вразила. Успіхів! Mykola Swarnyk (обговорення) 17:34, 18 квітня 2021 (UTC)