Одне життя (фільм, 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одне життя
One Life
Жанр біографічний фільм[1] і драматичний фільм
Режисер Джеймс Хоуз
Продюсер
  • Джоанна Лорі
  • Ієн Каннінг
  • Еміль Шерман
  • Гай Хілі
Сценарист Lucinda Coxond і Nick Drake[d]
На основі Якщо це не неможливо… Життя сера Ніколаса Вінтона
Барбара Вінтон
У головних
ролях
Оператор Зак Ніколсон
Композитор Фолькер Бертельман
Монтаж Lucia Zucchetti
Кінокомпанія
Дистриб'ютор Warner Bros. Pictures[2]
Тривалість 109 хв.[3][4][5]
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Дата виходу
IMDb ID 13097932

Одне життя (англ. One Life) — біографічна драма 2023 року про британського гуманітарія Ніколаса Вінтона, якого грають Ентоні Гопкінс та Джонні Флінн (у дитинстві)[6]. У фільмі розповідається про те, як Вінтон згадує свої минулі спроби допомогти групам єврейських дітей в окупованій Німеччиною Чехословаччині сховатися та втекти в 1938—1939 роках, безпосередньо перед початком Другої світової війни.

У фільмі також зіграли Лена Олін, Ромола Гарай, Алекс Шарп, Джонатан Прайс і Гелена Бонем Картер у ролях другого плану.

Світова прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 9 вересня 2023 року, а його європейська прем'єра відбулася на Лондонському кінофестивалі 2023 року. Прокат у Великій Британії запланований компанією Warner Bros. Pictures на 1 січня 2024 року[7][8].

Синопис[ред. | ред. код]

Британський біржовий маклер Ніколас Вінтон відвідує Чехословаччину наприкінці 1930-х років і в умовах фашистської окупації цієї країни намагається допомогти врятувати єврейських дітей перед початком другої світової війни, в операції, яка стала відомою під назвою Kindertransport.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

The movie set of One Life at Prague Main Railway Station
Зйомки фільму «Одне життя» на центральному залізничному вокзалі Праги.

У вересні 2020 року було оголошено, що Ентоні Гопкінс та Джонні Флінн приєдналися до біографічного фільму про Ніколаса Вінтона під назвою Одне життя. За сценарієм Люсінди Коксон та Ніка Дрейка Ейслінг Волш була призначена режисером разом із See-Saw Films та BBC Film через виконавчих продюсерів Роуз Гарнетт і Саймона Гілліса, а також продюсерів Ієна Каннінга, Еміля Шермана та Джоанну Лорі. FilmNation Entertainment та Cross City Films були оголошені відповідальними за міжнародні продажі фільму.[9]

У вересні 2022 року стало відомо, що режисером став Джеймс Хоус у власному дебютному повнометражному фільмі. Також оголосили про приєднання Гелени Бонем Картер до акторського складу в ролі матері Вінтона — Бабі Вінтон. Також стало відомо, що Гай Хілі був продюсером і що сценарій був заснований на книзі «Якщо це не неможливо… Життя сера Ніколаса Вінтона», написаній його донькою Барбарою Вінтон. Також було оголошено про приєднання до акторського складу Джонатана Прайса, Ромоли Гараї та Алекса Шарпа.[10]

Зйомки проходили в Лондоні у вересні 2022 року[11], а основні зйомки також проходили в Празі.[12][13]

Реакція[ред. | ред. код]

На веб-сайті агрегатора рецензій Rotten Tomatoes 84 % із 25 відгуків критиків є позитивними із середнім рейтингом 7,4/10[14]. Кінокритики на сайті Metacritic, який використовує середньозважену оцінку, поставили фільму оцінку 67 балів зі 100, на основі думки 11 критиків, вказуючи на «загалом схвальні» рецензії[15].

Критичний прийом[ред. | ред. код]

Ян Фрір у Time Out описав фільм як «чудову історію Другої світової війни, розказану традиційно, але піднесену чудовим Ентоні Гопкінсом».[16]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.geo.fr/histoire/film-une-vie-histoire-vraie-nicholas-winton-schindler-britannique-sauve-669-enfants-218764
  2. Goodfellow, Melanie (11 August 2023). James Hawes’ ‘One Life’ Starring Anthony Hopkins As “British Schindler” Heads To London Film Festival. Deadline Hollywood. Процитовано 8 September 2023.
  3. film distribution certificate database
  4. Blanc J. AlloCiné — 1993.
  5. Letterboxd — 2011.
  6. Anthony Hopkins and Helena Bonham Carter Join World War II Drama 'One Life'. Collider. September 2022.
  7. D'Alessandro, Anthony (24 липня 2023). TIFF Lineup Unveiled Amid Strikes: Awards Contenders 'Dumb Money', 'The Holdovers', 'Rustin'; Starry Pics For Sale With Scarlett Johansson, Kate Winslet, Michael Keaton, Viggo Mortensen & More. Deadline (амер.). Процитовано 24 липня 2023.
  8. James Hawes’ One Life, starring Anthony Hopkins, announced as American Express Gala film at the 67th BFI London Film Festival. BFI (англ.). Процитовано 11 серпня 2023.
  9. Anthony Hopkins & Johnny Flynn To Star In Holocaust Drama 'One Life' About Nicholas Winton, Who Saved 669 Children From The Nazis; See-Saw & FilmNation Launch For Toronto Market. Deadline. 9 September 2020.
  10. Helena Bonham Carter Joins Anthony Hopkins And Johnny Flynn In Holocaust Rescue Drama 'One Life'; 'Black Mirror' Director James Hawes To Make Feature Debut. Deadline. September 2022.
  11. Now Filming in London: September 2022. Filmlondon.org.
  12. Nicholas Winton biopic 'One Life', with Anthony Hopkins, to shoot in Prague this autumn. Praguereporter.com.
  13. One Life films in Prague and UK with Anthony Hopkins, Johnny Flynn. KFTV.com.
  14. One Life - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 5 грудня 2023.
  15. One Life. https://www.metacritic.com. Процитовано 5 грудня 2023.
  16. Freer, Ian (15 November 2023). One Life. Time Out. Процитовано 24 November 2023.

Посилання[ред. | ред. код]