Олександрівка (Дубенський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Олександрівка
Лісова каплиця 4-го піхотного полку, зроблена піхотинцем Йоганном Петершелкою з полкового інженерного відділу в таборі III батальйону на північний схід від Олександрівки.
Лісова каплиця 4-го піхотного полку, зроблена піхотинцем Йоганном Петершелкою з полкового інженерного відділу в таборі III батальйону на північний схід від Олександрівки.
Лісова каплиця 4-го піхотного полку, зроблена піхотинцем Йоганном Петершелкою з полкового інженерного відділу в таборі III батальйону на північний схід від Олександрівки.
Країна Україна Україна
Область Рівненська область
Район Дубенський район
Основні дані
Населення 0
Географічні дані
Географічні координати 50°23′09″ пн. ш. 25°38′35″ сх. д. / 50.38596° пн. ш. 25.64292° сх. д. / 50.38596; 25.64292
Місцева влада
Карта
Олександрівка. Карта розташування: Україна
Олександрівка
Олександрівка
Олександрівка. Карта розташування: Рівненська область
Олександрівка
Олександрівка

Олександрівка — колишнє село, відносилось до Малосадівської сільської ради Дубенського району Рівненської області. Знято з облікових даних в 2001 році.

Географія[ред. | ред. код]

Знаходилось на Волинській височині (зокрема її частині Повчанській височині), поблизу сіл Великі Сади, Малі Сади, Великі Загірці та Кривуха. Поблизу села також знаходилась колонія Олександрівка.

Історія[ред. | ред. код]

У ХІХ ст. відносилось до Дубенської волості, а за часів Польської окупації (1921—1939рр) до ґміни Дубно, а згодом увійшло до складу Дубенського району.

Коли чехи приїхали сюди (19ст.), уся місцевість була під лісом. Довелося дещо розкорчовувати, а граф Олександр докуповував землю для поселення, тому й назвали село на його честь.Царський уряд рекомендував чехам їхати вчити українців господарювати. І справді, чехи значно розвинули землеробство, почавши використовувати металеві плуг та борони.[1]

На схід від села простягався казений ліс (150га). Біля того лісу розташовувався хутір Забара. На південь, до Великих Садів, були землі княгині Боратинської. На захід - землі купця Маркевича, згодом репресованого, у напрямку Тараканова, були землі графині Шувалової.

В описі Тараканівського форту вказано:

За 4 верст­ви, у тій же лощині, знаходився хутір Олександрівка, а коло­нія Олександрівка - за 5 верств на північно-західному схилі підвищення.[2]

Біля цього поселення в першу світову війну знаходився австрійський штаб.

У 1921 році тут було всього 24 хати і 128 жителів. Про те, що Олександрівка до 1960 року була хутором, свідчать Михайло Сліпачук та Макар Шевчук з Майдану. Дорога сільська була вимощена лісом-кругляком, ніби асфальтом.

З одного боку горбка були хати, а з іншого боку добротні сади, далі – поля. Церкви не було. Ходили молитись до Мильчі, згодом до Тараканова. Була 4-класна школа.

Із журналу бойових дій 34-ї танкової дивізії (8-й мехкорпус, Південно-Західний фронт: «28 червня 1941 р. 17:00. За наказом бриг.комісара Попеля 34 ТД вдруге атакує Дубно. 67 ТП в напрямку Забрама з одним батальйоном МСП. 68 ТП атакує Дубно із заходу у напрямку Олександрівка, Ельзбецин, Кліщиха.» «30 червня 1941 р. 34 ТД обороняється південніше і західніше Дубно… 19:00. Дивізія виводиться із бою в напрямку Олександрівка, Підлужжя, Пирятин, Адамівка, Буди, Велика Мильча

За адміністративним устроєм УРСР 1946 року відносилось до Великосадівської сільської ради.

У 1949-50 рр. в Олександрівці створили колгосп імені Тимошенка.

Згодом багато хто розбирав хати і перевозив в Дубно, щоб там будуватися, а дехто доживав віку в селі.


Станом на 1989 рік в селі налічувалось 10 жителів.

Тепер хати вже розібрані, розвалені. І лише закинутий цвинтар нагадує, що тут раніше жили люди.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

На окраїні села знаходяться Олександрівка (пам'ятка природи) та Олександрівка (заповідне урочище).


Посилання[ред. | ред. код]

http://www.solonin.org/doc_zhurnal-boevyih-deystviy-34-y

http://pop-stat.mashke.org/ukraine-census-perm/rivnenska.htm

http://freemap.com.ua/maps/genshtab/m-35-052.jpg

http://old.vse.rv.ua/sites/default/files/pictures/2.jpg

http://maps.mapywig.org/m/WIG_maps/series/100K/A47_B41_(XXX-19)_DUBNO_1926_600dpi_bcuj302543-291700.jpg

http://tured.ucoz.ua/publ/pokhid_dubno_zagorci_oleksandrivka/1-1-0-7