Ощепков Андрій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ощєпков Андрій Іванович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Іванович Ощепков
Народження 27 грудня 1922(1922-12-27)
с. Барсуково
Смерть 8 вересня 1943(1943-09-08) (20 років)
Дементіївка, Дергачівський район, Харківська область, Українська РСР, СРСР
Звання старший сержант
Командування мотострілецький батальйон
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна медаль «За оборону Сталінграда»
CMNS: Ощепков Андрій Іванович у Вікісховищі

Андрі́й Іва́нович Още́пков (* 27 грудня 1922, с. Барсуково (нині — Тальменський район Алтайського краю, Росія) — † 24 серпня 1943) — Герой Радянського Союзу, командир відділення мотострілецького батальйону 10-ї гвардійської механізованої бригади 5-го гвардійського механізованого корпусу 5-й гвардійської танкової армії Степового фронту, гвардії старший сержант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 грудня 1922 р. в селі Барсуково нині Тальменського району Алтайського краю в селянській родині. Росіянин. Закінчив 6 класів, курси трактористів. Працював трактористом у колгоспі.

У Червоній Армії з 1941 р. На фронті під час німецько-радянської війни із грудня 1942 року.

24 серпня 1943 р. із групою розвідників проникнув у тил німецької армії біля села Буди (Харківський район). У бою розвідувальною групою було вбито близько 50 німецьких солдатів і знищено 5 ворожих вогневих точок. А. Ощепков у сутичці з супротивником одержав поранення, потім кинувся на амбразуру ворожого дзоту та загинув. Похований у братській могилі в селі Коротич (Харківський район). Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 березня 1944 р. за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та виявлені при цьому мужність і героїзм А. Ощепкову посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Нагороджений орденом Леніна, медалями.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Відкриття пам'ятника А. І. Ощепкову біля сел. Високий Харківського району 23 серпня 2008 р.

Село Петрівка Павловського району Алтайського краю, де жив А. Ощепков, названо його ім'ям. В Алтайському краї вулиці в смт Павловськ і місті Барнаулі мають ім'я А. Ощепкова. Також його ім'я увічнено на Меморіалі Слави в Барнаулі.

У Харкові ім'ям А. Ощепкова названо вулицю в житловому масиві Нові будинки («Новые дома»), що простягнулася від станції метро «Армійська» на Московському проспекті до вул. Танкопія.

Біля шосе ХарківМерефа, проти селища Високий Харківського району, була споруджена стела Ощепкову[1]. Пам'ятник Герою встановили біля селища 23 серпня 2008 р. на місці загибелі Андрія, де раніше стояв невеликий монумент[2].

Джерела[ред. | ред. код]