П'ять будд дг'яні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

П'ять будд дг'яні або будд медитації, також відомі як п'ять будд мудрості (кит. трад. 五智如来, піньїнь: wǔzhì rúlái) — це група божеств, які в русі Ваджраяни уособлюють п'ять аспектів первісного Будди й п'ять мудростей, що дозволяють перетворити п'ять негативних емоцій на позитивну енергію.

Походження[ред. | ред. код]

Принцип п'яти Будд ґрунтується на понятті трікая (trikaya), яке спочатку було запропоноване школою йоґакара в русі махаяни. Згідно з цією теорією, Гаутама Будда є видимим проявом (нірманакайя) первісного Будди (дгармакайя). Існують також видимі прояви для медитаторів і бодхісатв, які називаються самбхогакайями. Ця теорія породила уявлення про те, що Будда може розмножуватися в різні форми, кожна з яких представляє один з його конкретних аспектів, його еманації.

Процес, за допомогою якого група зібралася разом, не зовсім зрозумілий. Здається, що Амітабха і Акшобхья спочатку були висунуті як прояви співчуття і мудрості первісного Будди. Пізніше, під впливом п'ятиелементної моделі, групу доповнили ще два божества, які представляли силу, що вивільняється в дії, і приховане духовне багатство. У «Сутрі Золотого Світла» вони називаються Дундубішвара і Ратнакету; саме в Гухьясамаджа-тантрі, одній з найдавніших відомих тантр, вперше з'являються імена Амоґхасіддгі і Ратнасамбхава. Центральною фігурою є Вайрокана, форма, в якій Будда диктує Аватамсака Сутру[en] після свого просвітлення. Сам він може розглядатися не як справжній первісний Будда, а як його еманація; верховним Адібуддою тоді є Самантабхадра або Ваджрадхара.

Мандала п'яти Будд[ред. | ред. код]

Через розмаїття традицій і практик, положення Будд і їхній колір можуть відрізнятися залежно від мандали, в якій вони з'являються. Їх також можуть супроводжувати богині, бодхісатви, гнівні форми (іноді зі своєю богинею) і дакіні. Найпоширеніший варіант їхнього зображення виглядає наступним чином:

Акшобх'я

(Схід)

Амогхасіддхи

(Північ)

Вайрочана

(головний адібудда)

Ратнасамбхава

(Південь)

Амітабга

(Захід)

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Sakya, Jnan Bahadur (compiler) (2002) [1995]. Short Description of Gods, Goddesses and Ritual Objects of Buddhism and Hinduism in Nepal (10th [reprint] ed.). Handicraft Association of Nepal. ISBN 99933-37-33-1.