Павло Мікі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павло Мікі
Народився 1564[1]
Осака, Японія
Помер 5 лютого 1597(1597-02-05)
Наґасакі, Японія
У лику святий
День пам'яті 6 лютого
Медіафайли на Вікісховищі

Павло Мікі (англ. Paulo Miki, 1562 — 5 лютого 1597) — японський священник, єзуїт, католицький святий.

Біографія[ред. | ред. код]

Павло Мікі народився в Кіото 1565 року, син японського військового командира. Освіту здобув в єзуїтів, які на той час були єдиними християнськими місіонерами в Японії. Навчався в японському коледжі в Анзікіяма (Anziquiama), став єзуїтом в 1580 р. У 22 роки вступив до Товариство Ісуса. Незадовго після отримання сану священника був арештований.

5 лютого 1597 року в околицях Нагасакі були розіп'яті двадцять шість японських мучеників: шість францісканських місіонерів, сімнадцять мирян (серед них францисканець Лев Карасумару, його брат Павло Ібаракі, францисканець Павло Судзукі та інш.), включаючи трьох дітей, і три японських єзуїта: Павло Мікі, Іван Гото і Яків Кісаї.

Св. Павло Мікі з хреста звернувся зі своєю останньою проповіддю: «Я невинний, і вмираю лише за те, що проповідував про Господа нашого Ісуса Христа. Я щасливий. Це велике благословення, дароване мені Богом. І оскільки в такий момент неможливо збрехати, повірте, що немає іншого шляху до спасіння. Від усього серця прощаю імператора та всіх, хто відповідальний за мою смерть, і дуже прошу їх про прийняття хрещення».

До кінця 1651 року число японських мучеників за віру досягло 5 тисяч. Місце смерті св. Павла Мікі та інших християн у Нагасакі зветься Пагорбом Мучеників.

Прославлення[ред. | ред. код]

День пам'яті святого Павла Мікі — 6 лютого (обов'язковий спомин).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISNI — 2012.

Джерела[ред. | ред. код]